24.hu: Márki-Zay Péter nem látja, hogy neki kellene visszalépnie Karácsony javára

24.hu: Márki-Zay Péter nem látja, hogy neki kellene visszalépnie Karácsony javára

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint ő lenne a legjobb választás Orbán Viktor ellen. Márki-Zay Péter 85 választókerület adatai alapján 21 százalékkal a harmadik helyen áll, Karácsony Gergely főpolgármester 28 százalékkal a második. 

Korábban Márki-Zay arról beszélt, hogy ha bejut a Parlamentbe, akkor a Párbeszéd frakciójába ülne be, miközben szerinte Dobrev Klára kormányfő-jelöltsége a Fidesznek hatalmas ajándék lenne a DK nagy elutasítottsága miatt. Ennek nyomán adódott a feltételezés, hogy akár vissza is léphetne a főpolgármester javára.

A 24.hu telefonon elérte a hódmezővásárhelyi polgármestert, aki röviden vázolta, hogyan látja az előválasztás első fordulója nyomán kialakult politikai helyzetet, így az is kiderült, hogy szerinte már egyáltalán nem egyértelmű, hogy neki kéne visszalépnie.

– Nem látom, hogy nekem kéne visszalépnem Karácsony javára – mondta a 24.hu-nak. Magyarázatképpen ezt tette hozzá: „A második körben magamhoz számolom Jakab Péter szavazatait és a Momentum-szavazatokat is, ezzel pedig már nekem nagyobb lesz a támogatottságom, mint Karácsony Gergelynek.”

Márki-Zay azért nem zárja ki teljesen a visszalépés gondolatát, de ezt csak feltételekkel tenné meg. Dobrev Klára jelöltségét hatalmas kockázatnak tartaná, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a személyével van a baj, hanem inkább a DK elnökével. Azt is kijelentette, hogy Dobrevvel több mindenben egyetért, mint Karácsony Gergellyel. Ilyen téma például az elszámoltatás, az alkotmányozás és az euró kérdése.

Ugyanakkor azt biztatónak tartja, hogy a főpolgármester elhatárolódott Tóth Csabától, az MSZP azóta már visszalépett zuglói jelöltjétől.

Márki-Zaynak tárgyalási időpontja eddig csak Karácsonnyal van, majd végül leszögezte: „Én lennék az ellenzék számára az ideális jelölt Orbán Viktor ellen, és hiszek abban, hogy megnyerhetem a második fordulót. A Fideszt vidéken lehet legyőzni”. 

Az MMM miniszterelnökjelöltje korábban a Spirit FM-en fejtette ki, mik lennének visszalépésének feltételei, ezek közé tartozik az euró mielőbbi bevezetése, az elszámoltatás és az alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségének kimondása.

Magyar Hangon percről percre követheti az előválasztási eredményeket.