Indul a második forduló

Indul a második forduló

Az ellenzéki előválasztás szavazatgyűjtő ládája (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter – a vasárnap induló előválasztáson fog eldőlni, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, azaz Orbán Viktor kihívója 2022 tavaszán. Voksolni jövő szombatig lehet, a szervezők abban bíznak, hogy jövő vasárnap már eredményt is tudnak hirdetni.

Vasárnaptól elindul az ellenzéki előválasztás második fordulója országszerte, ezúttal már csak miniszterelnök-jelöltre lehet voksolni. A szavazólapon Dobrev Klára és Márki-Zay Péter neve mellé lehet behúzni az ikszet. Habár Karácsony Gergely neve is szerepel a dokumentumokon, azt fekete filctollal áthúzzák, hiszen ő már nincs versenyben.

Változás az első fordulóhoz képest, hogy ezúttal személyesen bármelyik magyarországi szavazóponton lehet érvényesen szavazni, nem kizárólag a lakóhelynek megfelelő egyéni választókerületben. Azonban a rövidebb szavazási időszak és a kedvezőtlenebb időjárási körülmények miatt kevesebb szavazópont fog üzemelni, ezek listáját ITT tudja böngészni. A szavazópontok egy része ismét úgynevezett „fix sátor” lesz, melyek a teljes szavazási időszakban ugyanott és ugyanolyan nyitva tartásban fogadják a választópolgárokat, illetve működnek majd a mozgó sátrak, amelyek más-más helyszíneken biztosítanak majd szavazási alkalmakat.

A választásra jogosultság feltételei nem változtak: az előválasztáson a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, 2004. április 1-ét megelőzően született, érvényes fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával (vagy régi típusú személyi igazolvánnyal) rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt. A szavazási folyamat szintén ugyanaz marad, azaz egy értéknyilatkozat kitöltését követően a szavazóbiztosok rögzítik a választó adatait, beolvassák („becsippantják”) a lakcímkártyát, majd hitelesítik („lecsippantják”) a szavazólapot, mielőtt azt átadnák a választónak.

Az online szavazás során, aki az első fordulóban már regisztrált, annak a „már szavaztam az első fordulóban” opciót kell választania, majd megadni a nevét és a személyi számát. Ha ezek rendben vannak, akkor tudja elvégezni a videós azonosítást. Ha az első fordulóban nem vett részt, vagy személyesen szavazott, akkor regisztrálnia is szükséges, ehhez kell a lakcímkártya, valamint egy fényképes állami igazolvány (új típusú személyi igazolvány, vezetői engedély, vagy útlevél). Ezt követően dönthet róla a szavazó, hogy kivárja, amíg egy operátor fogadja, vagy időpontot foglal a videós azonosítás későbbi elvégzésére. Ehhez ugyancsak szükség van az igazolványokra.

Az Országos Előválasztási Bizottság arra kéri az előválasztókat, hogy lehetőség szerint személyesen adják le voksukat, mivel az online szavazás továbbra is elsősorban a mozgásukban korlátozott, valamint a külföldön, illetve a szavazópont nélküli településen élők szavazójogának gyakorlását hivatott elősegíteni.

Az, hogy végül Dobrev Klára és Márki-Zay Péter neve szerepel a szavazólapon, csak pénteken derült ki. Akkor jelentette be hivatalosan is Karácsony Gergely, hogy habár övé volt a második hely az első fordulóban, mégis visszalép az akkori harmadik helyezett javára. Ez azonban nem aratott osztatlan sikert az őt támogató pártok körében. Habár Karácsony Gergely állítása szerint teljes mellszélességgel fog kampányolni a választottja mellett, az eddig őt támogató pártok nem követik a példáját. Sem az MSZP, sem az LMP nem sorakozott fel Márki-Zay Péter mögé, a Párbeszéd pedig nem mondott semmit.

Egyelőre nagy kérdés, hogy az első fordulóban résztvevő 633 ezer ember után a másodikban mennyien vesznek részt. Ahogyan az is, hogy Karácsony Gergely szavazói követik-e a politikus példáját és leszavaznak-e Márki-Zay Péterre. Az is csak egy hét múlva derül ki, hogy az elmúlt napok mennyire tántorították el Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely szimpatizánsait, ahogyan azt sem lehet még tudni, hogy a „győzteshez húzás” elvéből Dobrev Klára mennyit tud profitálni.