Karácsony Gergely: Én miniszterelnöknek készülök

Karácsony Gergely: Én miniszterelnöknek készülök

Karácsony Gergely a péntek esti vitán (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erre az eredményre számított Karácsony Gergely – legalábbis erről beszélt csütörtök este a Partizán műsorában. Hosszasan beszélt arról is, hogy a második fordulóba mellette és Dobrev Klára mellett bejutott Márki-Zay Péterrel meg akar egyezni. Ugyanakkor szerinte az lenne az ideális, ha nem neki kellene visszalépni, érvelése szerint ugyanis szavazói nem Márki-Zay Pétert segítenék. Fordítva viszont már működne, ráadásul a Karácsony-kormányban Márki-Zay Péter lenne a jobbkeze.

Az ellenzéken belül van egy mély megosztottság – erről beszélt a miniszterelnök-jelöltek között második helyen végzett Karácsony Gergely csütörtök este Gulyás Márton műsorában, a Partizánban. Elmondása szerint van a Demokratikus Koalíció, ami leginkább képes az elkötelezett szavazóit mozgósítani, ez a bázis kevésbé kritikus a 2010 előtti kormányzást illetően. Egy másik politikai narratíva, ahol már megjelennek jobb- és baloldaliak, ők a 2010 előtti világgal szemben éles kritikát fogalmaznak meg. Ez utóbbi tábor alkotja a kétharmadot az ellenzéken belül. A második fordulóban ezt a törésvonalat szerinte világossá is kell tenni.

Karácsony Gergely a szavazatok végleges megszámlálása után 30 százalékos eredményre számít, ami a várakozásaival megegyezik, de továbbra is azt gondolja, hogy végül ő lesz az ellenzék közös jelöltje.

A politikus bírálta a kampányban versenytársai ígéreteit, miszerint Polt Péter egy kormányváltás napján börtönbe megy vagy éppen másnap lesz euró. – Én tényleg miniszterelnöknek készülök és olyanokat mondok, amiket be tudok tartani – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem harsánysággal kell és lehet választást nyerni. Ő éppen ezért konfrontálódott szakmai kérdésekben mind Márki-Zay Péterrel, mind a többiekkel.

Márki-Zay Péter kapcsán egyúttal elárulta, hogy fognak beszélgetni, mert készülnek arra, hogy a második fordulóban „valahogy közösen tudjanak valamilyen alternatívát kikovácsolni”.

Felmerült a kérdés, hogyan akarja versenytársait táborát maga mögé állítani. Karácsony Gergely a Momentummal kezdte, a párt szavazói ugyanis szerinte már eleve nagyrészt rá szavaztak. A Jobbik esetében arról beszélt, hogy Jakab Péter szerinte nem fog támogatni senkit a második fordulóban. Márki-Zay Péterrel pedig pénteken fog beszélgetni, így arról egyelőre nem akart semmit elárulni. Mindenesetre elébe menve annak az esetleges felvetésnek, hogy ő lépne vissza Márki-Zay javára, úgy reagált, hogy az ő szavazóinak másodlagos preferenciája inkább Dobrev Klára. Vagyis a visszalépése nem Márki-Zay Péter győzelmi esélyeit javítaná.

Márki-Zay Péter már korábban meghatározott három feltételt, ami mellett lépne csak vissza Karácsony Gergelynek. Ezek egyike az elszámoltatás volt, Karácsony Gergely ennek nem látja semmi akadályát. A második az euró bevezetése, emellett elkötelezett, ugyanakkor az időpontját egyelőre nem tudja megmondani. A harmadik az alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségének kimondása. Karácsony Gergely az illegitim voltával egyetért és fontosnak nevezte, hogy a következő kormány nem esküdhet fel az alaptörvényre. Azt ugyanakkor már nem látja maga előtt, hogy feles törvénnyel kimondják az alaptörvény érvénytelenségét. A részleteket még ki kell beszélni és olyan megoldás lehet számára elfogadható, amire az Európai Bíróság is ezt mondja.

– Nehezen látom az ezzel kapcsolatos érveket – fogalmazott konkrétan arra a kérdésre, hogy visszalépne-e Márki-Zay Péter javára, de azt is hozzátette, hogy semmit sem tart kizártnak, az érveit politikustársa pénteken el fogja mondani.

Leszögezte, hogy tiszteli a DK-t és sokra tartja Dobrev Klárát, de azt a véleményt osztja, hogy Dobrev Klára vezetésével nem lehet leváltani a mostani kormányt. Ezért a második fordulóban egy olyan stratégia kell, amiben valaki más a jelölt. Egyáltalán nem biztos, hogy a visszalépése Márki-Zay Péter esélyeit javítaná – ismételte meg, hozzátéve, hogy fordítva viszont működne, azaz a hódmezővásárhelyi politikus szavazói Karácsony Gergelyt támogatnák. El is kerülné azt az opciót, hogy mindketten versenyezzenek a második fordulóban.

Márki-Zay Péter szavazóit azzal győzné meg, hogy ha miniszterelnök lesz, akkor a kormányában Márki-Zay Péter bármi lehet, mondjuk miniszterelnök-helyettes. – Ő lesz az én jobbkezem – fogalmazott.

Címkék: Karácsony Gergely