Márki-Zay Péter tovább akar tárgyalni Karácsonnyal

Márki-Zay Péter tovább akar tárgyalni Karácsonnyal

Márki-Zay Péter bejelentést tesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepődött Márki-Zay Péter azon, hogy Karácsony Gergely egy rendkívüli sajtónyilatkozatban egyértelművé tette, hogy nem fog visszalépni az előválasztás második fordulójára. Már csak azért is, hiszen a tárgyalás kettejük között még zajlik, Márki-Zay Péter ezt szeretné is folytatni. Ugyanakkor már tett utalást arra is, mi történik, ha mindhárman elindulnak.

Meglepte Karácsony Gergely bejelentése – közölte Márki-Zay Péter nem sokkal azután, hogy Karácsony Gergely egyértelművé tette, nem lép vissza. Azért lepte meg, mert a megállapodásuk arról szólt, hogy szerdán délután hat órakor folytatják a tárgyalásokat és csütörtökön tesznek bejelentést.

Márki-Zay Péter felidézte Karácsony Gergely korábbi szavait, miszerint akkor lép vissza, ha elüti egy villamos. Márpedig véleménye szerint egy villamos most megérkezett, ezalatt két, az elmúlt másfél napon nyilvánosságra került közvélemény-kutatást értett. A Medián és a Závecz is azt mérte ugyanis, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye legyőzni Dobrev Klárát.

A mostani bejelentést Márki-Zay Péter úgy értelmezte, hogy vetélytársa az eddigi tárgyalás menetét megszakítva megpróbálja kész helyzet elé állítani.

A politikus szerint ugyanakkor a mérések alapján Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs arra, hogy legyőzze Dobrev Klárát az előválasztáson, majd jövő tavasszal Orbán Viktort. Ezért már kérte, hogy ne tegyen elhamarkodott bejelentést, egyúttal jelezte, hogy a következő tárgyaláson ő ott lesz. A választókat pedig arra kérte, hogy mindezt nyugalommal és megértően fogadják.

Márki-Zay Péter beszélt arról is, hogy az országot akarják megmenteni Orbán Viktortól és a korrupciótól. – Mi tudjuk pontosan, hogy Orbán Viktort ki tudja leváltani, tudjuk, hogy igenis kell az elszámoltatás – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt csak olyan emberre lehet bízni, aki hitelesen tudja ezt képviselni. Nagyon fontosnak nevezte az új alkotmány kérdését is, amelynek olyan fékeket és ellensúlyokat kell tartalmaznia, amelyeknek köszönhetően egy Orbán-diktatúrát soha többé semmilyen diktatúra nem fog felváltani Magyarországon.

Márki-Zay Péter szerint ha Karácsony Gergely eltökélt abban, hogy az eddigi megállapodásuk helyett a második fordulóban mégis hárman induljanak el, annak is bátran áll elé. Azt látja ugyanakkor, hogy szövetségben Karácsony Gergellyel le tudják győzni „a Dobrev Klára esetében jelentkező veszélyt, hangsúlyozottan nem Dobrev Klárát, hanem azt a veszélyt, hogy vele az élen Orbán Viktort nem lehet leváltani”.

Hangsúlyozta azonban, hogy egy ilyen szövetségnek is egyetlen célja lehet: jövő tavasszal legyőzni Orbán Viktort. Most szerinte minden adat: mennyien voltak vasárnap a rendezvényeiken, mennyiben változik az őket követők száma a közösségi médiában, hogyan alakulnak a kommentek, akkor a trendek alapján „Karácsony Gergely joggal aggódik”.

Egyúttal azt kérte mindenkitől, hogy feltétlen vegyenek részt az előválasztáson, hiszen 500 ezer feletti részvétel kell Dobrev Klára legyőzéséhez. Ha hárman indulnak, akkor valamivel kevesebb is elég lehet.

Címkék: Márki-Zay Péter