Előválasztás: Visszalép Tóth Csaba

Előválasztás: Visszalép Tóth Csaba

Tóth Csaba (Képernyőfelvétel: Tóth Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszalép az előválasztási indulástól az MSZP-s Tóth Csaba – ezt ő maga jelentette be a Telex beszámolója szerint a „Mi történt?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. A politikus egy nyilatkozatot olvasott fel, amelyben igazságtalannak nevezte a vele történteket. Az ügyet lezártnak tekinti, kérdéseket sem lehetett feltenni neki.

A politikus a néhány perces nyilatkozatát azzal a kérdéssel kezdte: hogy történhetett az meg, hogy egy miniszterelnök-jelölti vitán kardinális kérdés volt az ő személye. Majd kifejtette, hogy a náci karlendítéses jobbikos jelölt mellett kiáll a párt elnöke, a devizahiteles károsultakon nyerészkedő momentumos mellett kiáll a párt elnöke, az offshore cégekben érdekelt DK-s jelölt mellett kiáll a miniszterelnök-jelöltjük. – Ugyanakkor mindenféle bizonyíték nélkül, mendemondákra hivatkozva úgy, hogy pontosan tudta, semmi sem igaz abból, amivel vádolnak, az én miniszterelnök-jelöltem nemhogy kiállt volna mellettem, hanem megvonta tőlem a támogatását – utalt Karácsony Gergelyre.

Azt is mondta, hogy egy tisztességes választáson jó esélye van a győzelemre, azonban az elmúlt hónapokban olyan lejárató kampány indult ellene, ami módszerében éppen a politikai ellenfelüket, a Fideszt idézi. – Ez a mocskolódó kampány sejtetéseken, bizonyíthatatlan, nem egyszer perekben cáfolt állításokon alapszik, vagyis nem lehet védekezni ellene – mondta, hozzátéve, hogy a sajtó – mintha csak a Fidesz propagandagépezetének része lenne – ellenfele állítólagos minden kétségen felül álló igazságára alapozva szajkózza a valótlanságokat. Egy ilyen „támadási cunamiban” a helyreigazítási kérelmek és a perek elveszítik értelmüket. Szavai szerint a cél az volt, hogy a nevét besározzák, ez megtörtént. Olyannyira, hogy már nem csak őt, hanem a családját is megfenyegették. Tóth Csaba állítása szerint a kampány előtt azzal fenyegették meg, hogy ha nem száll ki a politikából, akkor megölik. A rendőrség megtalálta az elkövetőt és lezárta a nyomozást. – A volt miniszterelnök-jelöltem tudott róla, de semmit nem tett, nem állt ki mellettem – fogalmazott.

Mint mondta, nem naiv és tisztában van a politika természetével, de nem gondolta, hogy így kell megismernie Churcill igazságát: az ellenségeink nem velünk szemben, hanem mögöttünk vannak és nem válogatnak az eszközökben.

Tóth Csaba rendkívül igazságtalannak nevezte, ami vele történt és megjegyezte, lehetne keményeket mondani azokra, akik elárulták, de őt nem a bosszú vezérli. Mint mondta, ilyen körülmények között a jövőben nem tudná ugyanúgy képviselni Zuglót, a helyi emberek érdekeit, ahogy ezt eddig tette és aminek eredményeképp leváltották helyben a Fideszt. A következő választásig a kerületieket képviseli a parlamentben, ahogy „a hite szerint tenni kell”.

– Nincs rá szükségem, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek, ahol nem az értékek, csakis az érdekek a fontosak – mondta, majd bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, „ennyi volt, elég volt”. Az ügyet ezzel le is zárta és további mondanivalója nincs, az újságírók sem tehettek fel kérdéseket neki.

Hadházy Ákos: A cél, hogy legyen következménye a dolgoknak

Az ügyben Hadházy Ákos is nyilatkozott a Telexnek. Elmondása szerint amikor elindult, azt szerette volna üzenni mind az ellenzéki, mind a kormánypárti szavazónak, hogy „egy kormányváltás esetén lesz következménye a dolgoknak, akkor is, ha azt a saját oldalon követi el valaki”. – Ezt a fontos sikert már elértük, ezt az üzenetet megküldtük. A pártok vonakodva, de visszavonták a támogatásukat, és ezt az üzenetet ez a visszalépés pecsételte meg. De arra kértem a zuglóiakat, hogy aki még nem jött el az előválasztásra, az jöjjön, mert az ő üzenetük fontos, és annál határozottabb, minél többen jönnek el. Számoljuk meg a szavazatokat – kérte.

A visszalépést Fekete-Győr András, a Hadházy Ákost indító Momentum elnöke is kommentálta közösségi oldalán. – Sokszor elmondtuk, hogy az előválasztásnak az a tétje, hogy megújítsuk az ellenzéket. (...) A mai napon pedig óriási győzelmet arattunk ezen az úton: a szocialista Tóth Csaba az imént – nyilván a részeredmények ismeretében – visszalépett az előválasztási jelöltségtől, így a korrupcióellenes harc ikonikus figurája, a Momentum Mozgalom által indított Hadházy Ákos szállhat szembe a Fidesszel Zuglóban – írta. A szocialista politikussal végig kritikus Kétfarkú Kutya Párt pedig annyival kommentálta a visszalépést: „Végül maga Tóth Csaba is kihátrált Tóth Csaba mögül”.

Mi történt Zuglóban?

Zugló eddigi is forró helyszín volt, hiszen az ellenzéki előválasztáson a helyi MSZP-s országgyűlési képviselő, a korrupciós ügyekkel is összefüggésbe hozott Tóth Csaba ellen a Momentum elindította a korrupció elleni harcról ismertté vált Hadházy Ákost. A pártok ugyanakkor a szocialista politikus mögé sorakoztak fel, így tett a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és Karácsony Gergely is.

A péntek esti miniszterelnök-jelölti vitán ugyanakkor Karácsony Gergely azt mondta, egy újonnan kiderült telekügy miatt ő már biztosan nem Tóth Csabára szavazna. Az ügy alapja Hadházy Ákos információja, miszerint hatalmas gyártelepet és több emeletes irodaépületet sikerült Zugló országgyűlési képviselőjének eltüntetnie a vagyonnyilatkozatából. A politikus állítása szerint Tóth Csaba cégének jelenleg az ingatlanokra vételi joga és a 111 milliós jelzálogjoga van és a képviselő cégének csak egy levelet kell írni ahhoz, hogy a gyártelep az ő kezükbe kerüljön hivatalosan is. Az MSZP-s honatya szerint viszont a vagyonnyilatkozata megfelel a valóságnak.

A történtek után a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is megvonta a támogatását Tóth Csabától.