127 millió eurót küld az EU Tunéziának a migránsok visszatartása érdekében

127 millió eurót küld az EU Tunéziának a migránsok visszatartása érdekében

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (az előtérben, k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (a háttérben, k) az Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók egyik célpontjává vált Lampedusa szigetén 2023. szeptember 17-én. (MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt hétvégén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke saját szemével látta Lampedusán, hogyan küzdenek a kis olasz szigeten a migránsokkal. Az elmúlt napokban 11 ezer személy ért partot Afrika felől kis hajókkal, csónakokkal, miközben a szigeten a menekülttábor csak 500 fő befogadására alkalmas. Von der Leyen ígéretet tett Giorgia Meloni olasz kormányfőnek, hogy az EU felgyorsítja a Tunéziával nyáron megkötött együttműködési megállapodás végrehajtását. A mostani bejelentés pedig ennek az eredménye. 

Tunézia már régóta annak az országnak számít, amely kulcsfontosságú az Afrika felől érkező migráció lassításában: például a Lampedusára érkezettek valamennyien a tunéziai partoknál szálltak csónakba. „Az EU és Tunézia közötti stratégiai és átfogó partnerségről szóló egyetértési megállapodás végrehajtásának támogatására a Bizottság ma 60 millió eurós költségvetési támogatást jelent be Tunéziának, valamint egy körülbelül 67 millió euró értékű, migrációval kapcsolatos operatív segítségnyújtási csomagot, amelyet a következő napokban folyósítanak” – közölte Brüsszelben Ana Pisonero, az Európai Bizottság szóvivője. Az EU egyébként korábban azt vállalta, hogy 105 millió eurót fordít Tunézia felszereltségének megerősítésére, 150 millió euróból pedig megtámogatja az infláció miatt rogyadozó tunéziai költségvetést. A mostani csomag csak kisebb mértékben része az összesen 255 milliós keretnek. 

A bejelentést Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos és Nabil Ammar tunéziai külügyminiszter csütörtöki telefonbeszélgetése előzte meg, amelyen megvitatták az egyetértési nyilatkozat végrehajtása folytatásának fontosságát, különös tekintettel a kiemelt intézkedésekre. Az EU és Tunézia a közös nyilatkozatban elkötelezték magukat amellett, hogy felgyorsítják az egyetértési nyilatkozat végrehajtását, „prioritásként kezelve a migráció területén a csempészhálózatok elleni fellépést, valamint a migránsok önkéntes visszatérésének és származási országukba való visszailleszkedésének támogatását, a nemzetközi jog teljes tiszteletben tartása mellett” – áll a közleményben.

Ez az új csomag biztosítja a kutató- és mentőhajók, járművek felszerelését és egyéb felszerelések beszerzését a tunéziai parti őrség és haditengerészet számára, a migránsok védelmét Tunéziában az UNHRC-vel együttműködve, valamint a Tunéziából a származási országokba való visszatérést és visszailleszkedést az IOM-mal együttműködve. Új hajók, hőkamerák és egyéb műveleti segítségnyújtás, valamint a szükséges képzés is szerepel a támogatási csomagban.

A most szóban forgó 127 millió euróból csak 42 millió euró az a szelet, amelyet a cikkünk elején említett egyetértési megállapodás keretein belül juttatnak el Tunéziába, mert az EU más forrásokat is mozgósítani tudott. Mint ismert, az uniót komoly kritika éri azért, mert ilyen megállapodást kötött az autoriter Kaisz Szájed tunéziai elnökkel, és ezzel hozzájárul az elnyomó rezsim működőképességének fenntartásához. A folyamat azonban az olasz kormány komoly nyomásának eredményeként gyorsult fel. Az Európai Bizottság tervei között szerepel hasonló megállapodás megkötése Marokkóval és Egyiptommal.