A svédek életben fogják tartani a magyar kormány elleni eljárást

A svédek életben fogják tartani a magyar kormány elleni eljárást

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ebben a félévben ismét napirendre tűzik a magyarországi jogállamiság helyzetét a 27 uniós tagállam Európa-ügyi minisztereinek ülésén az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében – közölte az EU Tanácsának soros elnöki posztját júliusig betöltő Svédország Európa-ügyi minisztere, Jessika Roswall brüsszeli tudósítók csoportjának, köztük a Népszava tudósítójának nyilatkozva. Szerinte márciusban vagy áprilisban fog sor kerülni az eszmecserére. Azt az Európai Bizottsággal és a többi tagállammal történt egyeztetés után fogják eldönteni, hogy egyszerű véleménycserét vagy hosszabb és a témák alaposabb megvitatására alkalmas találkozót kezdeményeznek-e. 

Roswall azt mondta, kormánya kulcsfontosságúnak tartja a jogállam és a demokratikus értékek tiszteletben tartását az Európai Unióban. Ezért a hetes cikkelyes eljárást mindaddig életben kívánja tartani, amíg Magyarországon (és Lengyelországban) az EU normáinak rendszerszintű megsértése zajlik. Kérdésre válaszolva pedig arról beszélt, hogy Stockholm nem tart attól, hogy Magyarország engedményeket akar kicsikarni a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásáért cserébe. A Kristersson-kormány valamennyi tagja bizakodóan nyilatkozott arról, hogy Budapest, ígéretéhez híven, február elején ratifikálni fogja Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét. 

2018 őszén fogadta el az Európai Parlament a Sargentini-jelentést, amelynek eredményeként a tagállamok megindították a hetes cikkely szerinti eljárást.