A kormány enged Brüsszelnek Erasmus-ügyben

A kormány enged Brüsszelnek Erasmus-ügyben

Navracsics Tibor (Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány kész jogszabályt módosítani annak érdekében, hogy kormánytagok ne lehessenek az egyetemi közalapítványok kuratóriumában - mondta Navracsics Tibor Brüsszelben.

Egyetlen témára, az alapítványi formában működő közalapítványok kuratóriumában jelen lévő összeférhetetlenségre koncentráltat a felek azon a tárgyaláson, amelyen az Európai Bizottság két biztosa és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vett részt. A találkozó után Navracsics sajtótájékoztatót tartott magyar újságíróknak az Európai Bizottság központi épülete előtt Brüsszelben.

Navracsics elmondásából kiderült, hogy az Európai Bizottság aggályai nem változtak meg az összeférhetetlenség kapcsán, ezért a kormány nevében a miniszter jogszabályváltozást ígért. Egészen pontosan így fogalmazott Navracsics Tibor: „Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani”. Hozzátette, hogy ehhez két jogszabály-módosításra van szükség, ami „nem túl bonyolult” és már a parlament márciusi ülésén meghozhatják a szükséges döntést. Ugyancsak rendezni kell azt, hogy a kuratóriumi mandátumok milyen időtartamra szóljanak, jelenleg ugyanis ezek életfogytig betölthető posztok.

Navracsics szerint az még egyeztetést igényel, hogy pontosan milyen pozíciókat érint az összeférhetetlenség, tehát például egy polgármester, vagy képviselő-testületi tag ide tartozik-e, de “a miniszter biztosan”. Jelenleg a 21 alapítványi fenntartású egyetem közül 10 esetében merült fel az összeférhetetlenség.

Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy az Erasmus+ és a Horizon Europe kutatás-fejlesztési programban a már megkötött szerződések alapján tovább folyhatnak az együttműködések, ezeket nem érinti az uniós tagállamok azon döntése, amely megtiltják az új szerződések megkötését. Erre a jogállamisági eljárás keretein belül volt szükség, mert a tagállamok úgy vélik, hogy az uniós források átlátható felhasználása nincs garantálva Magyarországon és az egyetemi közalapítványok is olyan konstrukciót jelentenek, amelyek magukban hordozzák a korrupciós kockázatot.

A Magyar Hang megkérdezte Navracsics Tibort, hogy szó volt-e a másik komoly uniós aggodalomról a közalapítványok kapcsán, vagyis arról, hogy közérdekű vagyonkezelő alapítványok nem tartoznak az uniós közbeszerzési irányelvek szerinti szabályok hatálya alá. A miniszter azt mondta, hogy csak és kizárólag az összeférhetetlenségről tárgyaltak.

Ez azt jelenti, hogy még az egyetemek kapcsán is van tennivalója a kormánynak, de a miniszter azt mondta, hogy ha kell, minden héten elutazik Brüsszelbe.