Orbán Viktor végül is tárgyalt Zelenszkijjel – további hat EU-vezető társaságában

Orbán Viktor végül is tárgyalt Zelenszkijjel – további hat EU-vezető társaságában

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) Kiriákosz Micotákisz görög (j), Andrej Plenkovic horvát (j2), Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár (b), valamint Rumen Radev bolgár és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (szemben b2) Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcs helyszínén 2023. február 9-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a résztvevők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyaltak – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyalásról bővebb részletek nem derültek ki a kommüniké alapján, mindenesetre a közösségi médiát már bejárta az a videófelvétel, amelyen az látható, hogy Orbán Viktor, szinte egyedüliként, nem tapsolja meg Volodimir Zelenszkijt akkor, amikor az ukrán elnök közös fotózáshoz érkezik az állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján. A miniszterelnök ezután a csoportkép készítésekor pont Zelenszkij mögött állt, és szinte egyedül csak ő az, aki nem mosolyog. 

Egy későbbi, az Európai Parlament által készített videó tanúsága szerint továbbra sem lehet Zelenszkij-rajongással megvádolni Orbánt, miután a magyar miniszterelnök a tárgyalóteremben sem köszönt az ukrán elnöknek. Az állam- és kormányfők sorban állva, egymás után fogtak kezet, ölelték meg Zelenszkijt, miközben Orbán a háttérben látható, amint – egyedüliként – elfoglalta a helyét az asztalnál és rá sem nézett az ukrán vezetőre.

Később az MTI közölt egy olyan fotót, amin Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kezet fognak egymással. Később maga a magyar miniszterelnök is kiposztolta a képet közösségi oldalára.