EU-csúcs: Orbán Viktor nem tapsolt a bevonuló Zelenszkijnek – videóval

EU-csúcs: Orbán Viktor nem tapsolt a bevonuló Zelenszkijnek – videóval

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szinte egyedüliként nem tapsolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnököt Brüsszelben, 2023. február 9-én. (Fotó: AFP/Maurizio Orlando / Hans Lucas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképesztő videó látott napvilágot a Euronews magyarul jóvoltából: ezen az látható, hogy a Brüsszelben tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezik az Európai Tanács ülésére, ahol vastapssal köszöntik a fotózáshoz felálló miniszterelnökök és államfők – kivéve Orbán Viktort, aki inkább köhög és a ruháját igazgatja. Klaus Iohannis román elnök sem tapsolt a videó tanúsága szerint, de szélesen mosolygott az ukrán államfőre.

A közös képhez egyébként Charles Michel, a tanács elnöke kísérte be az ukrán elnököt, aki beállt a politikus mellé és Orbán Viktor magyar kormányfő elé az előre elkészített helyre. A furcsa reakció annál is érdekesebb, hiszen Orbán Viktor friss Twitter-üzenetében még arról írt, hogy Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának, valamint „támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében. Magyarország a béketáborhoz tartozik!” Előtte mindenki azt találgatta, hogy lesz-e személyes találkozó Orbán és Zelenszkij között, de erről még Gulyás Gergely sem tudott mit mondani a csütörtöki kormányinfón. 

Volodimir Zelenszkij ezt megelőzően Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén szólalt fel. Többek között arról beszélt, hogy hogy az európai életforma, az európai szabályok és elvek azok, amelyek mindenki számára fontosak. „Mindenkinek számít az élete, a jogállamiság érvényben van, a társadalmak nyitottan működnek, az emberek bíznak a jövőben és kiállnak az értékeikért. Ukrajna számára ez a remény, a hazavezető út” – jelentette ki.

Az ominózus videók ezen a linken érhetők el. Később a kézfogás is elmaradt.