Nemcsak a taps maradt el, nem is köszönt Zelenszkijnek Orbán

Nemcsak a taps maradt el,  nem is köszönt Zelenszkijnek Orbán

Volodimir Zelenszkijt üdvözlik az EU vezetői Brüsszelben, 2023. február 9-án, Orbán Viktor a háttérben üldögél. (Képernyőfelvétel: Európai Parlament videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi médiát már bejárta az a videófelvétel, amelyen az látható, hogy Orbán Viktor, szinte egyedüliként, nem tapsolja meg Volodimir Zelenszkijt akkor, amikor az ukrán elnök közös fotózáshoz érkezik az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján. Orbán mutatványa a nemzetközi sajtóban és a Twitteren is útnak indult a hírnév felé, mint a 24.hu írja, a megosztások között van A Ukrainian Meme Forces oldala is, amely talán a legnagyobb ukránpárti mémeket terjesztő oldal.

Egy másik csütörtöki, az Európai Parlament által készített videóból pedig az derül ki, hogy Orbán a tárgyalóteremben sem köszönt az ukrán elnöknek. Az állam- és kormányfők sorban állva, egymás után fognak kezet, ölelik meg Zelenszkijt, miközben Orbán a háttérben látható, amint – egyedüliként – elfoglalta a helyét az asztalnál és rá sem néz az ukrán vezetőre. Még Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Orbán Viktor egyik utolsó európai szövetségese is melegen üdvözölte Zelenszkijt.

Korábban ment a magyar médiában a találgatás, hogy vajon most Brüsszelben megjavul-e a két politikus korántsem felhőtlen viszonya. Amint azt a Hvg.hu megjegyezte, a magyar miniszterelnök tavaly április 3-án, miután megnyerte a magyarországi országgyűlési választásokat, győzelmi beszédében úgy fogalmazott: Zelenszkijjel együtt az egész világ összeesküdött a Fidesz ellen, de így is győztek. Az ukrán elnök is több alkalommal kritizálta a  magyar miniszterelnököt, tavaly márciusban, röviddel a háború kitörése után például azt üzente neki, el kellene döntenie, ki mellé áll az ukrán-orosz háborúban. Később azt is kijelentette, hogy Orbán Moszkva felé félúton elhagyta az őszinteségét.

A videó itt megtekinthető, az ominózus jelenet az alábbi felvétel 30. másodpercétől látható: