A kormány már reagált is arra, hogy bukásra állnak a jogállamisági perben

A kormány már reagált is arra, hogy bukásra állnak a jogállamisági perben

Varga Judit (Fotó: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez még nem az ítélet, csak egy vélemény – így reagált Varga Judit az Európai Bíróság főtanácsnokának csütörtökön ismertetett véleményére. Ennek lényege, hogy az összes érv, amelyre hivatkozva a magyar és a lengyel kormány a jogállamisági mechanizmus megsemmisítését kérte, az alaptalan és a keresetet el kell utasítani.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy vesztésre áll a magyar és a lengyel kormány a jogállamisági perben. Campos Sánchez-Bordona, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint ugyanis alaptalanok azok az érvek, amelyekre hivatkozva Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki az érintett rendelet megsemmisítését kérte. A főtanácsnoki vélemény ugyan nem kötelezi az Európai Bíróságot az ítélet meghozatalakor, azonban szinte minden esetben meg szokott egyezni az ítélet a véleménnyel.

Varga Judit a jelentés nyilvánosságra kerülése után azt írta, hogy „mielőtt azonban örömkönnyek szöknének a brüsszeli elit és a balliberális sajtó szemébe”, jelzi, hogy ez csupán egy javaslat, ítélet csak év végén, jövő év elején várható.

Az igazságügyi miniszter szerint a főtanácsnoki indítvány figyelmen kívül hagyja, hogy az érintett rendelet „számos olyan nyilvánvaló jogi hibától szenved, amelyek már egyenként is indokolják annak megsemmisítését”. Hibásnak nevezte már a jogalapját is, emellett szerinte megkerüli a szerződéseket, illetve a jogállamiság alapkövetelményei sérülnek általa, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elvei.

Leszögezte, hogy a magyar kormány kitart álláspontja mellett és bízik abban, hogy az Európai Bíróság kizárólag a jogi érvekre és a józan észre alapozza majd ítéletét, nem követi a főtanácsnok „téves érvelését”, helyette megsemmisíti a rendeletet vagy annak kiigazítására hívja fel az uniós jogalkotót. – Nemet mondunk a jogállamisági zsarolásra! – zárta reagálást.