A magyar kormány tett egy lépést az uniós források felé

A magyar kormány tett egy lépést az uniós források felé

Az Európai Bizottság épülete (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hónap múlva derül ki, hogy az igazságügyi reform kiállja-e a brüsszeli próbát. Ez azonban még nem nyitja ki a pénztárakat.

Kedden a magyar kormány beadta az Európai Bizottságnak a vállalásai teljesítésének frissített önértékelését, amely az uniós források egy részének felszabadításához vezethet. Ezt az értesülést megerősítette a Magyar Hang tudósítójának Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője. Azt is hozzátette, hogy ez az anyag az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos előírásokról szól. „Ezzel Magyarország hivatalosan is tájékoztatja a bizottságot, hogy úgy tekinti, hogy a bírói függetlenség terén teljesítette feltételeket. Most elemezzük a levelet és a Magyarország által hozzánk eljuttatott információelemeket” – mondta a szóvivő.

A magyar parlament még májusban fogadta el a vonatkozó jogszabályokat, amelyek júniusban léptek hatályba, mégis, csak több mint másfél hónap elteltével tájékoztatták erről a bizottságot. Ennek az lehetett az oka, hogy a magyar kormánynak még a jogszabályok végrehajtása tekintetében is volt „házi feladata”.

Magyarországgal szemben összesen 27 szupermérföldkő teljesítését írták elő a tagállamok. Ezek közül négy vonatkozik az igazságügy függetlenségére, ezt sikerült eddig teljesíteni. Hogy ez megfelelően történt-e, annak megállapítására három hónapja van az Európai Bizottságnak. Ennek a négy feltételnek a teljesítése arra lesz elegendő, hogy a hétéves költségvetésből zárolt 21,5 milliárd forintból körülbelül 13 milliárd forint felszabaduljon. Hangsúlyozzuk: ahogy arról Reptér című külpolitikai műsorunkban is jeleztük, ez egy hét évre elosztott összeg, amelyhez utófinanszírozás formájában lehet hozzájutni. Tehát először – a vállalt önrész biztosításával – a programokat végre kell hajtani, s utána lehet számlát küldeni Brüsszelnek.

Ugyanakkor, amíg a többi feltételt nem sikerül teljesíteni, addig a hétéves költségvetés fennmaradó része és az időközben 5,8-ról 6,5 milliárd euróra hízott helyreállítási források zárolva maradnak. „A helyreállítási alap tekintetében a Bizottság hivatalos előzetes értékelésére csak Magyarország első kifizetési kérelmével összefüggésben kerül sor, miután az összes „szuper mérföldkövet” ténylegesen végrehajtották, ami még nem történt meg” – magyarázta Christian Wigand.

Vagyis az Európai Bizottság október közepén hozhat olyan döntést, amellyel igazolja az igazságügyi reform megfelelő teljesítését – ez azonban nem sokkal visz közelebb a tényleges kifizetésekhez. Ez a csomag – ahogy arról szintén volt szó a Reptérben – semmilyen módon nem érinti például az Erasmus- és a kutatásfejlesztés támogató Horizon Europe-programokat, azokkal kapcsolatban a tárgyalások, úgy tűnik, holtpontra jutottak.

Reptér című műsorunkat alább tudja meghallgatni: