Részben a pénz miatt csatlakozhatott ismét Magyarország a közös vakcinabeszerzéshez

Részben a pénz miatt csatlakozhatott ismét Magyarország a közös vakcinabeszerzéshez

Orbán Viktor videókonferencia közben, 2020. szeptember 9-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország korábban arra hivatkozott, hogy drága az unós vakcina, most pedig kiderült, hogy az EU fizeti.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint Magyarország újabb igen jelentős tételt, ezúttal 250 millió eurót kap a koronavírus-járvánnyal összefüggő kiadásainak fedezésére. A pénzt a következő célokra kell fordítani:

• 13 millió, csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert Covid-19 oltóanyag vásárlása,
• pénzügyi kompenzációt biztosítása a járvány idején többletórákat dolgozó, mintegy 7000 orvosnak és ápolónak.

Így válik érthetővé, hogy – egyebek mellett – miért állt a magyar kormány érdekében az, hogy ismét csatlakozzon Magyarország a közös vakcinabeszerzéshez.

Az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy az EU-s tagállamok számára rendelkezésre fog állni az az 1,8 milliárd Biontech–Pfizer oltóanyag, amelyről idén májusban kötött szerződés a gyógyszergyár és az EU. A vakcinákat 2021 és 2023 között szállítják le. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy harmadik, emlékeztető oltást kapjanak az uniós polgárok és be lehessen oltani az 5–11 éves korosztályt is, illetve a szegényebb országoknak is jelentős tételt juttat majd az EU.

Korábban a magyar kormány többek között azzal indokolta a közös beszerzésből történő kilépést, mert drágának tartotta az Pfizer oltóanyagát. Annak ellenére, hogy egyrészt olcsóbb, mint például a kínai vakcina, úgy pedig különösen olcsó, hogy az Európai Unió fizeti a számlát Magyarország helyett.