Összehívták az uniós külügyminisztereket – a szankciókról döntenek

Összehívták az uniós külügyminisztereket – a szankciókról döntenek

Josep Borrell (Fotó: Mario Salerno / European Union)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oroszországgal, illetve egyes orosz politikusokkal szemben szankciókról dönt kedd délután az Európai Unió külügyi tanácsa. Rendkívüli külügyminiszteri értekezletet hívott össze a francia uniós elnökség. A tanácskozás célja, hogy döntsenek a szankciókról. A találkozó Párizsban lesz, ahol már most sok politikus van jelen, mert most tartják az Indo-Csendes Óceáni Fórumot, ezt követően rendezik meg az informális miniszteri találkozót.

A rendezvényre érkező Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője az orosz csapatok ukrajnai bevonulására a következőket mondta: „Donbászt Ukrajna részének tekintjük, de nem mondanám az orosz csapatok bevonulását teljes körű inváziónak” – jelentette ki Josep Borrell.

Ennek azért van jelentősége, mert a külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon abban maradtak, hogy az általuk már megismert szankciós csomag azonnal életbe lép, amint Oroszország inváziót indít meg és elfoglalja Ukrajnát. Amennyiben más forgatókönyv valósul meg – a miniszterek konkrétan a szakadár régiók Oroszország általi elismerését említették –, akkor a külügyminiszterek értekezlete dönt a büntetőintézkedésekről – minden bizonnyal ez fog történni kedden délután.

Ugyanakkor a csomag elemei nem ismertek, s az is elképzelhető, hogy csak egyes intézkedéseket léptetnek életbe. A magyar kormány jelezte: támogatják a közös uniós fellépést. A szankciók meghozatalához a tagállamok egyhangú döntése szükséges.