Az EP elfogadta a lengyel médiaszabadságról és a jogállamiságról szóló állásfoglalást

Az EP elfogadta a lengyel médiaszabadságról és a jogállamiságról szóló állásfoglalást

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta a lengyel médiaszabadságról és a jogállamiságról szóló állásfoglalást, amely szerint a helyzet mindkét területen folyamatosan romlik.

A képviselők a dokumentumban „a lehető leghatározottabban” bírálják a szejm által elfogadott, médiatörvény-tervezetet. Ezt „a kritikus tartalmak elhallgattatását és a médiapluralizmus elleni közvetlen támadást” célzó kísérletnek minősítik, amely az uniós és a nemzetközi jogot egyaránt sérti. A képviselők szerint az is nagyon aggasztó, hogy a „kormány által ellenőrzött” PKN Orlen olajipari vállalat már azelőtt átvette a Polska Press csoport feletti irányítást, hogy megszületett volna a végleges döntés a lengyel ombusdmannak a versenyhatósági engedélyezés ellen benyújtott fellebbezése ügyében.

Az EP állásfoglalásában elítélte továbbá „azokat a folyamatos lejárató kampányokat és a kormánykoalícióval szoros kapcsolatban álló szereplők által indított, a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket, amelyek célkeresztjében a jelenlegi kormányt bíráló bírák, újságírók és politikusok állnak”.

Az uniós képviselők többsége szerint a gyorsabb fellépés segített volna elkerülni az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos erózióját. A képviselőket aggasztja, hogy a lengyel hatóságok a közelmúltban – „az illegitim alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsának összetételével és szervezetével kapcsolatban – szándékosan és rendszeresen megsértették az Európai Unió Bíróságának jogállamisággal kapcsolatos ítéleteit és végzéseit.”

Az uniós jog elsőbbsége az Európai Unió jogrendjének alaptétele, amit minden tagállam hivatalosan elfogadott – szögezték le a képviselők. Ennek szellemében az EP felszólítja a lengyel miniszterelnököt és főügyészt, hogy vonja vissza az alkotmánybíróság előtt függőben lévő indítványokat, amelyek az uniós szerződések egyes részeinek és az emberi jogok európai egyezményének alkotmányossági felülvizsgálatát kérik.

(MTI)