Az EU egyelőre nem vizsgálja a kínai cégek magyar állami támogatását

Az EU egyelőre nem vizsgálja a kínai cégek magyar állami támogatását

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ursula von der Leyen bizottsági elnök legutóbbi évértékelő beszéde óta egyre jobban érződik, hogy az EU mikrocsip és egyéb, magas technológiához kapacsolódó gyártási kapacitásokat tekintve meg akarja védeni az uniós cégeket többek között Kínától, attól, hogy például felvásárolják az ezekkel foglalkozó uniós cégeket – erről beszélt lapunk Reptér című külpolitikai podcastjában Arató László. Brüsszeli tudósítónkkal az Egyesült Államok és Kína között dúló csipháború uniós vonatkozásait vettük górcső alá.

Ebből többek között kiderül az is, hogy az EU az egyre több mikrocsippet igénylő elektromos autógyártás kapcsán is vizsgálja a kínai állam által nyújtott támogatások rendszerét. Azt, hogy vajon egy adott kínai cég részesült-e kínai állami támogatásban, és az mennyire torzítja a piacot, ha pedig azt találják, hogy igen, akkor büntetővámokat fognak kivetni az adott termékekre. De ez hasonlóan működik a szélenergia, megújuló energia területén is.

– Ha ma egy uniós tagállam olyan mértékű támogatást ad egy hazai cégének, amely állami támogatás piactorzító hatást eredményez, akkor az Európai Bizottság tiltott támogatás címén rákoppinthat az adott tagállam fejére; sok ország ellen folyik ilyen ügyekben eljárás. A kínai vállalatok hasonló jellegű tevékenységére azonban nincs hatással az EU, ezért fognak ezután jobban figyelni az ilyesmire, és fellépni ellene, amennyire csak lehet – hívta fel a figyelmet a friss uniós trendre Arató László.

Közben, ahogy brüsszeli tudósítónk említette, az a faramuci helyzet áll fenn, hogy ugyanakkor az EU nem tud semmit tenni azzal szemben, ha egy uniós tagállam nyomja az állami támogatásokat – adókedvezményeket, stb. – a kínai cégekbe – lásd a magyar kormány ez irányú tevékenységét az akkumulátor gyárak és tervezett elektromos autógyártás kapcsán. „Megkérdeztem a bizottságot, hogy erre kiterjednek-e az uniós vizsgálatok, és azt válaszolták, hogy egyelőre nem. És azt sem tudni, hogy vajon, ha egyre több tagállam alkalmazna a magyar kormányhoz hasonló dolgokat, akkor vajon mit fog lépni az EU” – mondta Reptér című műsorunkban Arató László.

A Reptér legfrissebb adásában Csizmazia Gáborral, az NKE Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársát arról kérdeztük, mi is ez a csipháború pontosan és mióta tart? Valóban amerikai technológiával fejlődik a kínai mesterséges intelligencia, ami miatt a saját amerikai cégeinek rosszallását is kiváltó exporttilalmat vezetett be a Fehér Ház a csúcstechnológiás amerikai csipekre? A teljes adást alább tudják meghallgatni: