Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot

Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot

Európai Parlament plenáris ülés (Fotó: EP/Eric Vidal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pert indít az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen a jogállamisági mechanizmus miatt – ezt Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője közölte a Facebookon.

Mint írta, eleget vártak az Európai Bizottságra, de „nem cselekedtek, nem védik meg a jogállamisági mechanizmussal a magyar embereknek járó EU-s pénzeket”. David Sassoli az Európai Parlament elnöke megkapta már a felhatalmazást a parlament jogi bizottságától, hogy beperelje az Európai Bizottságot, ezzel a felhatalmazással él most az elnök.

A politikus emlékeztetett, hogy a jogállamisági mechanizmust tavaly év végén fogadta el az Európai Parlament és január 1-jén hatályba is lépett. Ez a jogszabály a szándékaik szerint arra lehet egy hatásos eszköz, hogy az EU erőteljesebben tudjon fellépni az uniós pénzekkel visszaélő, illetve az igazságos jogállamot módszeresen romboló kormányokkal szemben. – A mechanizmus büntetési tételei az év eleje óta Damoklész kardjaként lebegnek az EU-s pénzeket elsikkasztó tagállami vezetők feje fölött – írta, hozzátéve, hogy az EU a jogállamisági mechanizmussal nyomást tudna gyakorolni és el tudná érni, hogy az uniós forrásokat arra költsék az érintett tagállamokban, amire eredetileg szánták: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre. Donáth Anna szerint azt szeretnék elérni, hogy a jogállamisági mechanizmus „a bűnös vezetőket” büntesse, ne pedig azokat, akiknek ez a pénz jár: a magyar embereket. Magyarország ugyanis nem egyenlő a Fidesszel.