Az unió nem ad pénzt a kerítésre

Az unió nem ad pénzt a kerítésre

Orbán Viktor (Fotó: Alexandros Michailidis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszel nem akar pénzt adni a magyar határvédelmi kerítésre – írta a Magyar Nemzet online felülete, a magyarnemzet.hu szerdán. A portál közölte: az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben bejelentette, hogy a testület megkapta Orbán Viktor migrációs témájú levelét, hamarosan válaszolnak is a magyar miniszterelnöknek.

A szóvivő elmondása szerint Ursula von der Leyen elnök és a bizottság álláspontja hosszú ideje ismert és világos az ügyben: nem finanszíroznak kerítéseket uniós pénzből. A testület emlékeztetett: Ursula von der Leyen október 22-én egy hasonló kérdésre válaszul már leszögezte, hogy az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra. A bizottsági elnök az októberi uniós csúcstalálkozón nyilatkozott így. „Az EU pénzügyi eszközökkel támogatja a határvédelmet, de ezeket nem lehet kerítésépítésre fordítani” – mondta akkor.

Szerdán Brüsszelben a szóvivői szolgálat a magyar miniszterelnök levelére reagálva azt is hozzátette: nem az a kérdés, hogy az unió támogatja-e a külső határok védelmét, hiszen erre rendelkezésre állnak EU-s források. „A kérdés az, hogy a kerítésekre jár-e pénz” – szögezték le, az Európai Bizottság tavaly meghirdetett migrációs csomagját is szóba hozva.

A szóvivő úgy fogalmazott: a csomag elemei is lehetővé teszik, hogy az uniós értékek alapján, a közösségi joggal összhangban védjék a külső határokat.

(MTI)