Boris Johnson: Mélyek a nézeteltérések az EU-val, de folytatódnak a tárgyalások

Boris Johnson: Mélyek a nézeteltérések az EU-val, de folytatódnak a tárgyalások

Boris Johnson egy brexit-táblával 2019. december 11-én (Fotó: Reuters/Ben Stansall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint továbbra is mélyek a nézetkülönbségek az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalásokon. A Downing Street szombati közlése szerint ugyanakkor a megbeszélések a jövő héten folytatódnak.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Johnson és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton telefonon tárgyalt egymással, hogy „leltárt vegyenek fel” a kétoldalú tárgyalások eddigi eredményeiről – írja tudósításában az MTI. A Downing Street illetékese szerint a brit kormányfő a beszélgetésben kifejtette, hogy számos területen változatlanul igen távol állnak egymástól London és az EU nézetei; e területek közé tartozik az egyenlő versenyfeltételek szabályozása és a halászat.

– Johnson és Von der Leyen azonban megállapodott a tárgyalások folytatásáról, és a két küldöttség hétfőn Londonban ismét tárgyalóasztalhoz ül – közölte a brit miniszterelnök szóvivője. Ugyanilyen tartalmú közleményt tett közzé szombat délután az Európai Bizottság elnöke. David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője is megerősítette szombaton, hogy hétfőn ismét találkozik Michel Barnier-val, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével.

A legutóbbi tárgyalási forduló szerdán ért véget. Frost a Twitteren közzétett aznapi bejegyzésében szintén azt közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul „erősen széttartanak a nézetek”. Barnier ugyancsak szerda este közzétett Twitter-bejegyzésében nagyon súlyosnak nevezte az egyenlő versenyfeltételek és a halászati szabályozás ügyében fennmaradt nézetkülönbségeket. Hozzátette: e két terület szabályozása alapvető fontosságú feltétele bármilyen gazdasági viszonyrendszernek. Barnier alig burkoltan utalt arra is, nem biztos, hogy megállapodást érnek el Londonnal, hozzátéve: az EU „minden forgatókönyvre felkészült”.

A legutóbbi forduló után egyik tárgyalóküldöttség vezetője sem említette, hogy mikor folytatódnak a megbeszélések. A hétfőn Londonban kezdődő újabb felvonásról a Downing Street beszámolója szerint szombaton állapodott meg Boris Johnson és Ursula von der Leyen.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről. A brit kormány mindenekelőtt szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val. London is folyamatosan hangsúlyozza azonban, hogy nem biztos a megállapodás elérése, és ha ez végül lehetetlennek bizonyul, az Egyesült Királyság januártól „ausztráliai típusú” feltételrendszerben folytatja kereskedelmét az unióval.

E feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy megállapodás híján az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban. A tárgyalások azonban továbbra is folytatódnak, annak ellenére, hogy Boris Johnson korábban október 15-ét jelölte ki a megállapodás határidejéül, azzal, hogy annál későbbi időpontban ő nem lát esélyt a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttére.