„Orbán az oka az uniós pénzek felfüggesztésének”

„Orbán az oka az uniós pénzek felfüggesztésének”

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlamentnek a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentés strasbourgi vitáján 2018. szeptember 11-én. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI / Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Károkozással vádolják a kormányt az ellenzéki pártok, amiért az Európai Bizottság további feltételekhez kötné az uniós támogatások kifizetését. A Momentum és a Jobbik is azt szorgalmazza, hogy közvetlenül kaphassanak uniós támogatást önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások. Ujhelyi István független európai parlamenti képviselő pedig úgy nyilatkozott: szerinte a Fidesznek kormányfőt kellene cserélnie.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be: azt javasolja tagállamoknak, hogy hagyják jóvá a magyar nemzeti helyreállítási tervet, ugyanakkor a Magyarország által eddig megtett korrupcióellenes intézkedéseket kevésnek ítélték, ezért 7,5 milliárd euró befagyasztását javasolják.

 

A DK szerint a kormány kárt okozott Magyarországnak

„Orbán Viktor és a fideszes korrupció több ezer milliárdos kárt okozott Magyarországnak” – idézte közleményében a Demokratikus Koalíció Rónai Sándort, a DK európai parlamenti képviselőjét. „Az Orbán-kormány annyit lopott az elmúlt 12 évben, hogy valószínűleg el fogja veszíteni Magyarország uniós forrásainak jelentős részét”  — mondta szerdai sajtótájékoztatóján.

A DK politikusa szerint Orbán Viktor „kétszeresen is meglopta a magyarokat”. Először akkor, amikor a miniszterelnök „az elmúlt 12 évben a családjának, a gyerekkori barátjának és fideszes oligarcháknak adta Magyarország uniós forrásait” másodszor pedig „most, amikor a lopás következményeként elvesztette hazánk uniós támogatásait”. Hozzátette, „ahogy Orbán az oka a gyenge forintnak, az orbáni inflációnak és a megélhetési válságnak, Orbán az oka az uniós pénzek felfüggesztésének is”.

MSZP: Ne éljen vissza a kormány a haladékkal!

„Ha az Európai Tanács Mikuláskor elfogadja a Bizottság javaslatát, akkor 2024-ig ezzel az Orbán-kormány haladékot is kapott arra, hogy megfeleljen az európai normáknak, és a magyar költségvetés is kap elegendő plusz forrást ahhoz, hogy elkerüljük a még nagyobb válságot! Orbánéknak élnie, és nem visszaélnie kellene ezzel a lehetőséggel, Magyarország érdekében!”  – írta a közösségi médiában az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan. Hangsúlyozta: továbbra is veszélyben van 5300 milliárd forintnyi, magyar embereknek szánt felzárkóztatási pénz, ami „Orbánék szégyene és felelőssége” 

„Orbánék 12 éven át tartó lopásai és a demokratikus intézmények, a fékek és egyensúlyok rendszerének szisztematikus lebontása, a „közmédia” uralásán és KESMA-n keresztül történt totális médiafölény megszerzése, illetve az egykor független intézmények elfoglalása vezetett oda, hogy az Európai Parlamentnek a – Fidesz korábbi európai pártcsaládját is magában foglaló – háromnegyedes többsége Magyarországot ma már nem demokráciának tartja, hanem „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjének” – áll Tóth Bertalan bejegyzésében.

A Momentum közvetlen támogatást kér a civilek és a cégek számára

Tovább csúsznak a hazánknak szánt uniós források – reagált Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebookon. Szerinte egy normálisan működő államban az a kormány, amelyik „felelőtlen politikájával súlyos veszélybe sodorja az éves GDP 5%-át, azonnal lemondana”. 
„Arrogáns módon semmibe vették a figyelmeztetéseket, és most könnyen lehet, hogy az egész ország issza meg ennek a levét. Elfogyott a levegő körülöttük, és hamarosan lejár az idejük. Egy olyan kormánynak ugyanis, amelyik veszélybe sodor 3000 milliárd forint bevételt egy válság közepén, egy normálisan működő államban egyetlen dolga maradna: a lemondás” – írta bejegyzésében a Momentum EP-képviselője. Donáth Anna hozzátette, hogy a hírre reagálva azonnal az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez fordult, és kérte, hogy vizsgálja meg a pénz közvetlen odaítélésének lehetőségét a magyar önkormányzatoknak, civileknek és helyi cégeknek.

– Kinek mit intézett kormánya – reagált a fejleményekre a közösségi médiában Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője is, aki egy másik posztban szintén kiállt azért, hogy önkormányzatok és más szervezetek közvetlenül kaphassanak uniós támogatást: – Felelős, konzervatív, a magyar polgárok érdekeit szem előtt tartó képviselőként határozottan elutasítom, hogy a Fidesz megfoszthassa a magyar polgárokat a nekik járó uniós forrásoktól, és minden erőmmel azon leszek, hogy a magyar önkormányzatok és nem kormányzati szervezetek igenis részesülhessenek közvetlen uniós forrásokból! – írta, hozzátéve: erre is tett javaslatot az Európai Parlament, amelyet a Fidesz megtorpedózott: ők ugyanis Gyöngyösi Márton szerint nem szeretnék, ha közvetlen forrás jutna az önkormányzatoknak, hiszen akkor „nem tudnák ellopni azokat” , és „nem tudnák zsarolni a folyamatosan kivéreztetett önkormányzatokat.” 

Ungár Péter: Ez a hintapolitika kudarca

Ungár Péter, az LMP társelnöke Facebook-oldalán arról írt: Magyarországnak jár az uniós támogatás, mert „a nyugati multinacionális cégek olcsón gyártanak és drágán adnak el Magyarországon, a profitot pedig hazaviszik” és szemére vetette az uniónak, hogy „a lassan tíz éves jogállami kritikáit pont a válság legsúlyosabb hónapjaiban tudja érvényesíteni.”, miközben a pénzek hiánya a magyar államolgároknak fog fájni.

Ugyanakkor szerinte tény az is, „hogy ez a büntetés az Orbán-kormány bő tízéves hintapolitikájának teljes kudarca. Ezt már nem lehetett kimozogni, bár nyilván meg fogják próbálni.” Szerinte ez a kormány volt az, amelyik nyíltan felvállalta, hogy „a külpolitika egyetlen célja a kufárkodás, most pedig a mércéjük szerint buktak el: se olcsó gáz, se uniós pénz.” Hozzátette: a Fidesz szavazóit nem fogja megingatni, az ellenzéket nem fogja megerősíteni és a jogállamot sem fogja visszaállítani ez a döntés, szerinte legfeljebb az Unióból való kilépést támogatók táborát erősítheti. 

Ujhelyi István: A Fidesznek kormányfőt kellene cserélnie

Történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Bizottság döntését brüsszeli online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő. A korábban MSZP-s, de a pártot időközben elhagyó szociáldemokrata politikus szerint Orbán Viktornak és kormányának „immár hivatalosan is papírja van arról, hogy »bűnöztek«, sarokba hajították a demokráciát és az európai értékek minden szabályát, valamint, hogy visszaéltek az uniós forrásokkal az elmúlt tizenkét évben”. Ujhelyi hozzátette, hogy Orbán Viktor „egyértelműen tehertétellé vált a magyarok számára, hiszen ő akadályozza továbbra is a megállapodást és a források mielőbbi lehívhatóságát”. 

Ujhelyi szerint a Fidesz-kormány miniszterei ugyan megegyezésre törekvő javaslatokat tettek Brüsszelben, később azonban a kormánypárti többség „otthon felvizezte azokat, és tévesen azt hitték, hogy közben tovább folytathatják az eleddig sikeres „útonálló-zsaroló politikájukat”. Hozzátette: ideje eldöntenie a Fidesznek is, hogy Orbán Viktorral vagy nélküle folytatják.