Dániában is meghalt egy egészségügyi dolgozó, miután beoltották AstraZenecával

Dániában is meghalt egy egészségügyi dolgozó, miután beoltották AstraZenecával

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dániában agyvérzést kapott egy egészségügyi dolgozó, egy másik pedig súlyos állapotba került, korábban mindkettőjüket beoltották az AstraZeneca vakcinával – írja a Reuters. Mindkét dolgozó a megbetegedése előtti 14 napon belül kapta meg az oltást.

A halálesetet a dán gyógyszerügynökség is megerősítette, de további részleteket nem közölt, egyelőre vizsgálják az eseteket. Arról sincs egyelőre információ, hogy a két egészségügyi dolgozó mikor betegedett meg. Dániában március 11-e óta nem oltanak az AstraZenecával. 

Pénteken német kutatók bejelentették, hogy nagyon ritka esetekben erős immunválaszt válthat ki az AstraZeneca-vakcina, ez lehet az oka a véralvadék-képződésnek. Eközben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca oltása nem áll összefüggésben a vérrögképződés megemelkedett kockázatával, és a használatának előnyei meghaladják a kockázatokat.

Az AstraZenecával kapcsolatos problémák először Ausztriában merültek fel, ahol a zwettli klinikán dolgozó két ápolónő betegedett meg az oltás után, egyikük meghalt, a másik ápolónő tüdőembóliát kapott. Azóta több mint egy tucat ország függesztette fel használatát, Németországban és Franciaországban azonban már újra oltanak vele.