Német kutatók találtak egy lehetséges okot a trombózisok kialakulására

Német kutatók találtak egy lehetséges okot a trombózisok kialakulására

Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyének hűtőházában 2021. február 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon ritka esetekben erős immunválaszt vált ki az AstraZeneca vakcina, ez lehet az oka a véralvadék-képződésnek a Greifswaldi Egyetem kutatói szerint. A kutatók szerint gyógyszerrel kezelhetőek az ilyen esetek.

A német közmédia számolt be arról, hogy a Greifswaldi Egyetem közölte: kutatóik találtak egy lehetséges összefüggést az AstraZeneca oltás és a trombózisos esetek között. A kutatók hat, trombózison átesett páciens vérmintáit vizsgálhatták. Az oltások engedélyezéséért felelős Németországi Paul Ehrlch Intézettel működtek együtt, és osztrák orvosokkal – Ausztriában egy ápoló agyi trombózis következtében életét vesztette az AstraZeneca oltás felvétele után.

A kutatók megállapították, hogy az oltóanyag aktiválta a vérlemezkéket (trombociták), ami normális esetben csak sebgyógyulás esetén következik be a szervezetben, amikor a vér megalvad és a seb bezárul. Az oltás következtében néhány páciensnél aktiválódott ez a mechanizmus, és véralvadék-képződéshez vezetett az agyban.

Azzal, hogy sikerült egyértelműen azonosítani ezt a mechanizmust, az egyetem szerint megnyílt a lehetőség, hogy célzott kezelési módokat fejlesszenek: az érintetteket egy trombózis elleni hatóanyaggal lehet kezelni, az egyetem azonban hangsúlyozta: ez megelőző kezelésként nem alkalmazható, csak akkor, ha már véralvadék képződött.

Az eredményeket a The Lancet orvosi lapban is publikálják majd.

Az Oslói Egyetemi Oktató Kórház kutatócsoportja csütörtökön hasonló megállapítást tett. Azt közölte a VG-vel, hogy arra jutottak: az AstraZeneca váltotta ki azt a sajátos immunreakciót, amely három norvég, 50 év alatti egészségügyi dolgozónál okozott vérrögképződést, egyikük később meg is halt.

Az Európai Unió gyógyszerszabályozási ügynöksége, az EMA csütörtökön közölte, hogy arra a megállapításra jutott, hogy az AstraZeneca oltása nem áll összefüggésben a vérrögképződés megemelkedett kockázatával, és a használatának előnyei meghaladják a kockázatokat.

A bejelentést követően több ország is közölte, hogy újraindítja az oltásokat az AstraZenecával, köztük Németország is.