Döntöttek: befagyasztják Putyin és Lavrov uniós bankszámláit

Döntöttek: befagyasztják Putyin és Lavrov uniós bankszámláit

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácskozására érkezik (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter kapcsán is fogadott el szankciókat az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa pénteken.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon közzétett videóban jelentette be, hogy a külügyek tanácsa elfogadta az orosz agresszió miatti szankciócsomagot, amelyet erősnek és robusztusnak nevezett. A legérdekesebb pontja, hogy az orosz elnököt és a külügyminisztert is érinti, mindkettőjük uniós bankszámláját befagyasztják. Korábban felmerültek olyan javaslatok, hogy beutazási tilalmat is elrendelhetnek velük szemben, de ez nem történt meg. „Személyek listázására került sor" – mondta Szijjártó. Oroszország elnöke és külügyminisztere is rajta van ezen a listán, de nem a beutazás, hanem a vagyonbefagyasztás tekintetében – tette hozzá.

A szankciók emellett vonatkoznak a pénzügyi ágazatra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy az elfogadott büntetésék ne veszélyeztessék Magyarország energiaellátását és a rezsicsökkentés fenntartását, ez pedig szerinte nem is került ezzel a csomaggal veszélybe.

A külügyminiszter elmondta, hogy a harc már Kijevért zajlik, a magyar nagykövetség tagjai is hallottak fegyverropogást. A legutóbbi, délután hat órai jelentés szerint a „helyzet nyugodtabb”. Szijjártó Péter elmondta, hogy a közelben kitört harcok előtti utolsó pillanatban döntöttek arról, hogy nagykövetség több munkatársát a családtagjaival, illetve az EBESZ és az Európa Tanács munkatársait evakuálják. Sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte, hogy az „akció kritikus fázisában” a sajtó ezt nyilvánosságra hozta, de azóta már szerencsére az érintettek túl vannak ezen. A részleteket mindenesetre csak akkor fogják közölni, amikor már teljesen biztonságos területre érnek.

Kitért a tárcavezető arra is, hogy a kijevi nagykövetséget fenntartják, azt az ukrán hadsereg őrzi, az ott dolgozók pedig biztonságban vannak. Amikor légiriadó van, akkor le tudnak menni az alagsorba.