Eljárást indíthat az unió a magyar kormány ellen

Eljárást indíthat az unió a magyar kormány ellen

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy a tagállamok indítsák el a túlköltekezési (túlzottdeficit-)eljárást többek között Magyarország kormányával szemben, mert akkora a költségvetési hiánya, hogy az sérti a közös szabályokat. A testület a tavaszi gazdasági csomagja részeként jelentette be a közleményében, hogy hét tagállamnál lépne a túlzott deficit miatt – írta meg a Telex.

Az eljársokat a koronavírus-járvány idején felfüggezstették, majd idén februárban egyezett meg a miniszteri Tanács és az EP az új szabályokról. E szerint azoknak az országoknak, amelyeknek az adóssága magasabb a bruttó nemzeti össztermékük (GDP) 90 százaléknál, átlagosan évi egy százalékot kell faragniuk rajta, 60 és 90 százalék között pedig felet. Emellett a GDP-hez képest három százaléknál nagyobb államháztartási hiányt növekedés idején másfélre kellene leszorítani, hogy ezzel olyan tartalékot képezzenek, amivel a nehezebb gazdasági helyzetre készülnek.

Hazánk ellen azért indítanák el az eljárást, mert a magyar államadósság az Eurostat áprilisban nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 73,5 százalék volt, ami kipipálná a második feltételt, de másfél százalékot esett, bőven többet a megkövetelt fél százaléknál. Nagyobb gond a harmadik feltétel: a deficit 6,7 százalékra rúgott, rendre túllőve a kormányzati várakozásokat. Ennél az adatok alapján csak az olasz kormány hozott össze magasabb hiányt.