Előfordulhat, hogy júliustól Orbán Viktorra száll az Európai Tanács irányítása

Előfordulhat, hogy júliustól Orbán Viktorra száll az Európai Tanács irányítása

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) megbeszélést folytat Brüsszelben 2023. december 13-án. Mellettük Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (b2). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elindul a júniusi európai parlamenti választásokon – írja a Politico alapján a Portfolió. A bejelentést az elnök szóvivője is megerősítette. Ha Michelt nem tudják gyorsan pótolni a Tanácsban, átmenetileg a soros elnökséget ellátó Magyarországra, vagyis Orbán Viktorra szállna az Európai Tanács irányítása.  

Ez az első alkalom, hogy a Tanács aktuális elnöke jelöltként indul az európai parlamenti választásokon. Ha Charles Michelt megválasztják, akkor július közepén foglalhatja el a helyét az Európai Parlamentben, és le kéne mondania a Tanács vezetéséről. Ezzel párhuzamosan pedig Magyarország veszi át ugyancsak júliusban az EU Tanácsának soros elnökségét. Márpedig megválasztott elnök hiányában az aktuálisan elnöklő ország szervezi és vezeti a Tanács üléseit, ebben a forgatókönyvben tehát Orbán Viktor miniszterelnök irányíthatná a Tanácsot a 2024-es európai parlamenti választásokat követő hat hónapban.

Bár Michel lépése jogilag rendben van, az európai vezetőkre most extra nyomást gyakorol, mivel általában ilyenkor több idejük szokott lenni a nagy csúcspozíció-felosztás során, ami mindig az ötévente esedékes uniós választások után következik. A Politico szerint a többi 26 tagállam vezetői igyekeznek elkerülni ezt a forgatókönyvet a Magyarország és a köztük fennálló viták, például Ukrajna támogatása vagy a jogállamisági problémák miatt. Miután június 6-9. között mind a 27 uniós országban megtartják a parlamenti választásokat, az európai vezetők a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án találkoznak. A tagállamoknak ezen a két találkozón van lehetőségük megegyezni Charles Michel utódjáról, figyelembe véve a választási eredményeket és a tagállamok közötti kompromisszumokat.