EU-csúcs: megszületett a megállapodás, Orbán Viktor elégedett

EU-csúcs: megszületett a megállapodás, Orbán Viktor elégedett

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke könyökük érintésével üdvözlik egymást az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után 2020. július 21-én (Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében. Deal – írta ki.

1074 milliárd euró a következő hétéves költségvetés, melyet egy 750 milliárd eurós helyreállítási alappal egészítenek ki. Ebből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás lesz (eredetileg 500 lett volna), a maradék összeg kölcsön.

Itt az új jogállamiság mechanizmus

A jogállamisági feltételrendszer végül benne maradt a megállapodásban, de az eredeti javaslatnál enyhébben – írja az Index.

Megcsináltuk! Európa erős! Európa egységes – mondta Charles Michel a 6 órakor kezdődött sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez az első alkalom, hogy a költségvetési kiadásokat jogállamisági kritériumrendszerhez kötik.

Ha az Európai Bizottság által javasolt új jogállamiság mechanizmus megállapítja, hogy egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel fognak dönteni a szankciókról – mondta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón. 

Ursula von der Leyen megjegyezte, hogy a 90 órán át tartó tárgyalás közel járt ahhoz, hogy rekordot döntsön. Azt viszont sikerként emelte ki, hogy az ülésen döntöttek az úgynevezett saját források reformjának elindításáról, mint a digitális illeték, vagy a magasabb karbonkibocsátással gyártott importtermékekre kivetett vám. Ez Hvg szerint azt jelenti, hogy a tagállami befizetéséken túl egyéb források is biztosítottak lesznek az EU számára, így a tervek szerint 2028-tól vissza tudják vásárolni a 750 milliárd eurónyi kötvényt. Döntés ugyanakkor még nem született ezekről a forrásokról.

Történelmi nap Európának – reagált a megállapodásra Emmanuel Macron francia államfő. Sophie Wilmés belga miniszterelnök pedig azt tweetelte, hogy még sosem invesztált ennyit az EU a jövőbe, mint most.

A megállapodással végül a „fukarok” fő szószólói, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnökök is elégedettek voltak.

A megállapodásban maradtak a magyar miniszterelnök által csak a „gazdagok privilégiumának” nevezett költségvetési visszatérítések.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki Twitteren megköszönte Orbán Viktornak a kiváló együttműködést, ami lehetővé tette ennek a – Lengyelország, Magyarország és egész Európa számára – történelmi megállapodás aláírását.

Orbán: Magyarország megvédte nemzeti büszkeségét

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor közölte: minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították.

A tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán – tette hozzá. „Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai” – tette hozzá a miniszterelnök.

Hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak – ezzel a címmel hirdetett sajtótájékoztatót 11 órára Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Meggyőződésem, hogy lehetséges a hétfői megállapodás – ezt még a hétfő esti plenáris tárgyalások megkezdése előtt mondta Charles Michel. Az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy tájékoztatta a tagállami vezetőket arról az új javaslatról, amely a nap folyamán tartott két-, illetve többoldalú megbeszélések eredményét tükrözi. – Az új tervezet közös munkánk gyümölcse. Az utolsó lépések mindig a legnehezebbek, de hiszem, hogy további közös munkával célt érünk – mondta a tanácselnök.