Februárban Magyarországra jön az EP Pegasus bizottsága

Februárban Magyarországra jön az EP Pegasus bizottsága

Okostelefon (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországra érkezik február 21-22-én az Európai Parlament Pegasus bizottsága – jelentette be a közösségi oldalán Rónai Sándor, a testület DK-s tagja. Azt írta, hogy Orbán Viktorék „visszaélései nem maradhatnak következmények nélkül”, ezért kezdeményezte már korábban, hogy nálunk is vizsgálódjanak személyesen. – Varga Judit nem menekülhet el a kérdések elől – fűzte hozzá a már betervezett látogatás kapcsán.

Rónai Sándor szerint elengedhetetlen, hogy megismerjék az ügy minden apró részletét, csak így tudnak majd hatékony szabályokat alkotni. Ugyanis nemcsak az a dolguk, hogy megnevezzék a felelősöket, hanem hogy megvédjék az uniós állampolgárokat, köztük a magyarokat attól, hogy „saját kormányuk kémkedjen utánuk”.

Itthon 2021 nyarán robbantotta ki a Direkt36 az úgynevezett Pegasus-botrányt, amikor kiderült, hogy az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust felhasználták Magyarországon is. A hírek szerint tényfeltáró újságírók, a kormánnyal kritikus politikusok, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is érintett lehetett. Mások mellett az Orbán Viktor repülőútjait figyelő pilóta telefonszáma is szerepelt a Pegasus-listán. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos később vizsgálatot is indított az ügyben és arra jutott, hogy jogszerűen használták a szoftvert a magyar hatóságok.