Katargate: felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát

Katargate: felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát

Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az előző nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselőjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban.(MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belga hatóságok kérésének eleget téve az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülése úgy döntött, hogy az úgynevezett Katargate-ügyben felfüggeszti a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogát. Mindketten a szociáldemokrata frakció tagjai voltak, amíg az ügy kirobbanása után ki nem zárták őket. Tarabella a szavazáson támogatta a saját mentelmi jogának felfüggesztését.

– Tiszteletben tartom a hatóságok munkáját a nyomozás során, ezért mindeddig tartózkodtam attól, hogy megszólaljak az ügyben. Pedig nagyon csábító volt az, hogy beszéljek a sajtó vádjairól, különösen azért, mert ártatlan vagyok. Eddig nem nyilatkoztam és szeretném megtartani a magyarázatomat a bíróság számára – idézi az Euronews a belga politikust.

 Andrea Cozzolino neve azért merült fel, mert ő alkalmazta a korrupció miatt letartóztatott volt görög EP-alelnök, Eva Kaili élettársát, Franciesco Giorgit. A parlamenti döntés indoklásában azzal gyanúsítják, „hogy 2019 után más személyekkel olyan megállapodásban vett részt, amely szerint pénzbeli ellenszolgáltatásért cserébe külföldi államok érdekeinek védelme érdekében együtt kell működnie az Európai Parlamentben elsősorban olyan parlamenti állásfoglalások elfogadásának megakadályozása révén, amelyek sérthetik ezen államok érdekeit.”

A két képviselőre a botrány központi figurája, a volt olasz EP-képviselő Pier Antonio Panzeri tett terhelő vallomást, aki állítása szerint 120-140 ezer euró készpénzt fizetett nekik – tudta meg az EUrológus.

Az EP-t érintő korrupciós botrány lényege, hogy európai döntéshozókat nagy összeggel befolyásoltak Katarból és Marokkóból. Eva Kaili görög képviselőt három másik EP-képviselővel együtt december elején vették őrizetbe a belga rendőrök, mert a gyanú szerint Katartól fogadtak el pénzeket azért, hogy tompítsák az országot ért kritikákat. Kaili később részleges beismerést tett, majd ártatlannak vallotta magát, és kérte szabadon bocsátását. A belga rendőrök az ügy kapcsán nem kevesebb, mint 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le, a pénz jó részét magánlakásokban elrejtett bőröndökben találták meg.