Fokozódó brit-francia feszültség a halászati jogok miatt

Fokozódó brit-francia feszültség a halászati jogok miatt

Halászhajó a franciaországi Guilvinec kikötőjében (Fotó: Thomas Millot/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A franciák szigorú, célzott intézkedésekkel fenyegetik a brit hajókat és teherautókat, amennyiben Nagy-Britannia továbbra sem ad ki újabb halászati engedélyeket a francia halászoknak. A Brexitet követő kereskedelmi megállapodások ugyanis bár látszólag rendezték a szomszédos országokkal a halászati jogokat, ám a franciák és a britek a rendelkezéseket eltérően értelmezik. A Granville Bay megállapodás értelmében a La Manche csatornánál, a brit koronához tartozó, ám az Egyesült Királyságtól független Csatorna-szigetek (főként Jersey és Guernsey) közelében halászó francia hajók ugyanis továbbra is halászati joggal rendelkeznének, amennyiben a Brexitet megelőzően volt nekik ilyen jogosultságuk. Ám Jersey és Guersey hatóságai kevesebb jogosítványt adnak ki a franciák szerint, mint amire jogosultak lennének, ezért Emmanuel Macron francia elnök szankciókat helyezett kilátásba.

Bár nincs szó nagy számú francia halászhajó akadályoztatásáról, de a Politico szerint a franciák - közelgő uniós elnökségük apropóján - ezzel is példát kívánnak statuálni, miszerint nem éri meg elhagyni az Európai Uniót. A francia fenyegetés szerint ha nem születik megállapodás, brit halászhajók nem köthetnének ki francia kikötőkben, illetve fokoznák a brit áruk ellenőrzését. Mindez tovább növelné az amúgy is feszült helyzetet az Egyesült Királyságban, ahol már egyébként is nehézségek vannak az ellátási láncok akadozása és a növekvő élelmiszerárak miatt. Ráadásul Párizs azzal is fenyegetett, hogy korlátoznák a Csatorna-szigetek energiaellátását, amely nagy mértékben függ a francia villamos energiától.

Bár Macron fenyegetése szerint megállapodás hiányában a kikötői blokád már hétfőről keddre virradóan életbe lépett volna, most mégis további haladékot adtak Boris Johnson brit miniszterelnöknek, előreláthatóan csütörtökig, amikor a felek ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.