Folytatódik a magyar küzdelem az uniós pénzekért

Folytatódik a magyar küzdelem az uniós pénzekért

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter brüsszeli sajtótájékoztatóján, 2023. október 19-én. (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbá sincs konkrét időpontja annak, hogy mikor juthat uniós forrásokhoz Magyarország. A Brüsszelben tárgyaló Navracsics Tibor azonban úgy véli, hogy november végére lezárhatják az egyeztetéseket. A területfejlesztési miniszter Bóka János EU-ügyi miniszterrel együtt két uniós biztossal tárgyalt, akik mindketten döntő fontosságúak a blokkolt pénzek feloldása szempontjából.

Ugyanakkor a megbeszélések után Johannes Hahn költségvetési és Didier Reynders igazságügyi biztos is azt posztolta az X-re (korábban Twitter), hogy amíg a magyar hatóságok „ezeket a egyértelműen azonosított problémákat nem kezelik, a kapcsolódó uniós források zárolva maradnak”. Navracsics szerint a tárgyalásokon nagyon sok területet érintettek, ezt mindenképpen előrelépésnek tartja, olyannyira, hogy úgy véli, november végére pontot is tehetnek az egyeztetések végére. „A mi szándékunk továbbra is az, hogy a lehető legrövidebb időn belül elérjük a tárgyalások eredményes lezárását, ezért az intenzitását is növeltük ezeknek a konzultációknak és megbeszéléseknek” – mondta a miniszter. Azt is hozzátette, bízik abban, hogy az eredeti menetrendet tartani tudják, bár ezt a menetrendet nem ismertette.

A miniszter az Erasmus-ügy kapcsán is bizakodó, úgy látja, hogy itt nagyon közel állnak már az álláspontok. Cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy Magyarország csak akkor támogatja a hétéves uniós költségvetés módosítását, ezzel az ukránoknak folyósított támogatások folytatását a következő négy évben, ha Magyarország hozzájut az EU-s pénzekhez. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „a tárgyalásokon általában nem került szóba a különböző területek összekötése”.

Magyarország számos területen áll vitában az EU-val, amely miatt jelenleg sem a hétéves költségvetéshez, sem pedig a helyreállítási alaphoz nem fér hozzá az ország, amelyek együttesen körülbelül 33 milliárd eurót jelentenek. Ha az igazságügyi reformmal kapcsolatos csomagot elfogadja az Európai Bizottság – várhatóan pár héten belül –, akkor ezzel 13 milliárd euró nyílik meg Magyarország előtt. Ez azonban a hétéves költségvetésre időarányos részét teszi csak elérhetővé. Az arányokat jelzi, hogy a magyar kormány ennek terhére egyelőre egy 238 millió eurós számlát küldött, amelyből 202 millió euró visszatérítését lehet remélni. A kifizetés azonban erre az évre már nem várható.