Magyarország ezúttal a Kínával szembeni kiállást vétózta meg

Magyarország ezúttal a Kínával szembeni kiállást vétózta meg

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping (Fotó: Reuters/Ueslei Marcelino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország után most Kínát védte be Magyarország, megvétózva az Európai Unió közös kiállását – közölte a Reuters. Az EU tagállamai a kínai nemzetbiztonsági törvénnyel szemben szólaltak volna fel, Magyarország viszont arra hivatkozott, hogy az uniónak már így is sok vitája van Kínával.

A szóban forgó nemzetbiztonsági törvény szigorú korlátok közé szorítja a hongkongiak jogait: Kína bírókat delegálhat a bíróságaikra, erőszakszervezeteik pedig irodákat nyithatnak Hongkongban. Az elszakadási törekvéseket a törvény erejével üldözik, és – amint a 444 felidézte – Facebook-posztok miatt is vittek már el embereket.

Márciusban három évtized után először hozott az unió szankciókat Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt. Négy kínai személy ellen beutazási tilalmat vezettek be, illetve befagyasztották a vagyonukat. Mindezt azok után, hogy Kína üldözi a kisebbségi ujgurokat, munkatáborba záratja őket, sokakat elszakítva a családjuktól. Szijjártó Péter ugyanakkor a szankciókkal nem értett egyet, azokat értelmetlennek és károsnak nevezve. Kína válaszlépésként egyébként uniós állampolgárokat tiltott ki, a saját bejelentése szerint például a momentumos EP-képviselőt, Cseh Katalint.