Gulyás Gergely: Az új német politikai irányvonal szemben áll a magyar kormány politikájával

Gulyás Gergely: Az új német politikai irányvonal szemben áll a magyar kormány politikájával

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány Németország választott címmel megrendezett konferenciáján a budai Vár felújított Főőrségi épületében 2021. november 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új német politikai irányvonal szemben áll nemcsak a magyar kormány politikájával, hanem a közép-európai társadalmak meggyőződésével, mindazzal, amit értékről, családról, integrációról és migrációról gondolnak – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Gulyás Gergely a Polgári Magyarországért Alapítvány Németország választott címmel megrendezett konferenciáján azt mondta: az új német kormányprogram nem európai, hanem kifejezetten nyugat-európai program, és „rendkívül távol áll attól, amit Európa középső felén a világról és a társadalmakról gondolunk”. Értékelése szerint az új német kormány egyértelműen európai egyesült államokat akar, igaz, legalább nyíltan teszi ezt, és „nem lopakodó hatáskörbővítéssel” képzeli el az európai intézmények hatalmának kiterjesztését és a tagállami hatáskörök gyengítését.

Hozzátette: Németország olyan változtatásokat szorgalmaz, amelyeket csak és kizárólag a tagállami szerződések módosításával lehet elérni, és nem Magyarország az egyetlen ország, amely egy ilyen szerződésmódosításhoz – amíg jobboldali, kereszténydemokrata, polgári kormánya van – biztosan nem járul hozzá. Gulyás Gergely kiemelte: a migráció kérdéskörében is „egy világ választ el bennünket”. Az illegális migrációt nem támogatják az új koalíció pártjai, a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok sem, ugyanakkor a legális migráció támogatását és a tengeri mentés gyakorlatát is meg kívánják erősíteni. Emellett továbbra is „elosztási mechanizmusban gondolkodnak, amelyet mi élesen elutasítunk”. A koalíciós szerződés ugyan az önkéntességére helyezi a hangsúlyt, de nem mondja ki, hogy ne kéne – akár erővel is – mindenkit bevonni az elosztásba – tette hozzá a tárcavezető.

A német kormányprogram családpolitikai fejezetéről szólva Gulyás Gergely azt mondta, annak alapján gyakorlatilag bármilyen közösséget családnak lehet nevezni. Megjegyezte: az egyetlen pozitívum, hogy egyelőre nyíltan nem mondják ki, hogy az is család, amit nem vagy csak részben alkotnak emberek. Ezenkívül azonban minden elképzelhető lehetőség megfelel az új német kormánykoalíciót alkotó pártok szerinti családfogalomnak. A program megkönnyíti az abortuszt és semmilyen nemi identitásbeli vagy családi státuszbeli feltételt nem szab a mesterséges megtermékenyítéshez. Emellett az új kormánykoalíció szándéka szerint a különböző LMBTQ-szervezeteknek már az óvodától joguk lesz ahhoz, hogy szerepet játszhassanak a nevelésben.

Ezen a ponton ráadásul a program extraterritoriálissá válik, vagyis nem marad meg Németország határain belül, hiszen egyértelművé teszik azt is, hogy minden európai uniós tagállamban el kell ismerni a különböző alternatív családmodelleket. Hozzátette: a német kormányprogram ezzel megsérti az uniós jogot, hiszen „Németországnak ugyanúgy nincs semmi köze a magyar családpolitikához, ahogy nekünk is legfeljebb véleményünk lehet a németről”.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyartól alapvetően különböző kül- és biztonságpolitikai elképzelésekben van azért egy-két közös pont. Ilyen az az elgondolás, hogy ha az Európai Unió politikai erőt akar magának a nemzetközi konfliktusokban, akkor szüksége van valamilyen közös haderőre, ahogyan ezt a magyar miniszterelnök már korábban megfogalmazta.

Gulyás Gergely összegzése szerint nem feltétlenül baj, hogy az új német politikai irányvonal élesen szemben áll a magyar, illetve visegrádi országok világlátásával. „Mi soha nem vitattuk el más tagállamoktól azt a jogot, hogy a miénktől eltérő szabályozást alkossanak” nemzeti hatáskörbe tartozó területeken. Úgy fogalmazott: az Európai Unió jövője pedig vagy az „egyetértés az egyet nem értésben” vagy az „éles politikai viták időszaka” lesz.

Gulyás Gergely szerint az utóbbi várható, a vitákhoz pedig szükség van arra, hogy Magyarország meg tudja határozni, hol van az egyet nem értés ellenére tere az együttműködésnek Németországgal, és világosan meg tudja fogalmazni a különbségeket, valamint azokat a pontokat is, ahol társadalmi különbségek vannak a mai Németország és az Európa középső felén élő társadalmak között.

A közös kormányzásra készülő német pártok koalíciós szerződését szerdán mutatták be Berlinben.

(MTI)

Karácsonyi Magyar Hang-akció

Karácsonyi Magyar Hang-akció

Ha legalább fél évre előfizet a Magyar Hang nyomtatott vagy pdf változatára, ajándékba adjuk a karácsonyi dupla számunkat! Az éves előfizetők pedig emellett választhatnak ajándéktárgyaink közül.

Karácsonyi akció!

Friss lapszámunk

„Fidesz vagy nem Fidesz?” – Magyar Hang-ajánló

„Fidesz vagy nem Fidesz?” – Magyar Hang-ajánló

Pulai András és Zárug Péter Farkas vitája. Interjú Donáth Annával, Komáromi Zoltánnal és Schell Judittal. Riport a fiktív lakcímekről Kispaládról. Keresse a friss Magyar Hangot, Bűvös Szakács- és Sportkönyvek-melléklettel!

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Áchtung Baby