Jön az orosz olajtermékek uniós ársapkája, Magyarország is megszavazta

Jön az orosz olajtermékek uniós ársapkája, Magyarország is megszavazta

A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió tagállamai nagyköveti szinten megállapodásra jutottak az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról pénteken – közölte az EU svéd elnöksége a Twitteren, hozzátéve, hogy a megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának is.

Az árplafon már vasárnap (február 5-én) életbe lép – közölte saját Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. „Meg kell fosztanunk Oroszországot azoktól az eszközöktől, amelyekkel háborút folytathat Ukrajna ellen. A G7-ekkel árplafont állapítunk meg az orosz kőolajtermékekre vonatkozóan, csökkentve ezzel Oroszország bevételeit, miközben stabil globális energiapiacot biztosítunk” – fogalmazott az MTI szerint Ursula von der Leyen.

A dízel árplafonja hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké – például a kenőolajé, fűtőolajé – hordónként 45 dollár – mondták el uniós diplomaták. Az európai exportra termelt orosz dízelt a közelmúltban még hordónként 110-130 dollárért értékesítették. A döntés szerint február 5-től EU-s tengeri szállítmányozó és biztosító cégek csak akkor vesznek részt Oroszország harmadik országokkal folytatott olajtermék-kereskedelmében, ha a termékek felvásárlási ára a fenti limiteken belül marad. 

A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat – szállítás, biztosítás, finanszírozás – biztosítsanak abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették.

Mint a Hvg.hu hozzáteszi: az ársapkák együtt élesednek a szintén február 5-től élő, az orosz olajtermékekre kivetett embargóval – hasonlóan ahhoz, ahogy az orosz nyersolaj tengeri importjának embargója, és a nyersolaj 60 dolláros ársapkája is együtt lépett érvénybe még tavaly december 5-én.