Július elsejétől tényleg jön az uniós oltási igazolvány, amellyel szabadon lehet utazni az EU-ban

Július elsejétől tényleg jön az uniós oltási igazolvány, amellyel szabadon lehet utazni az EU-ban

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban elmondta, az uniós oltási igazolvány július elsejétől lesz érvényes, a dokumentummal pedig nyugodtan tervezhetünk a nyárra is.

Didier Reynders az MTI beszámolója szerint mindenekelőtt leszögezte: a július elsejétől érvényes uniós oltási igazolvány megkönnyíti az európaiak számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával. Kiemelte, az igazolvány bevezetéséről szóló rendelettel az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen.

Az ingyenes igazolványt minden tagállam kiállíthatja és elfogadják azokat Európa-szerte, hozzájárulva a járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli szabályok feloldásához. A tagállamok a koronavírus-járványra válaszul nem vezethetnek be további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént, vagy tesztkötelezettséget az igazolvánnyal rendelkezők esetében, kivéve rendkívül indokolt esetben. Az igazolvány továbbá hangsúlyt helyez a magas fokú adatvédelemre az Európai Parlament elvárásainak megfelelően – közölte.

Minél több igazolványt képes kiadni az EU a következő hetekben, annál zökkenőmentesebben sikerül beindítani az igazolványok ellenőrzését biztosító internetes rendszert az utazás szabadságának visszaállítására – közölte. Az igazolvány elfogadása érdekében az EU több unión kívüli partnerországgal is kapcsolatban van.

Az uniós oltási igazolvány létrehozása bizonyíték arra, ha megvan a politikai akarat, a három uniós intézmény képes megoldásokat találni az európai állampolgárok érdekében – tette hozzá Reynders.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az oltási igazolvány jó kompromisszum az EU gazdaságának fellendítése és az egészségügyi biztonság szempontjából is. Arra hívta fel a fel a figyelmet, hogy kerülni kell az oltások közötti tagállami különbségtételt, az ugyanis diszkriminálhatja a beoltott állampolgárokat. Ez egy egész éves bezártságot követően „tenné zárójelbe, vagy semmisítené meg” az EU legnagyobb eredményét, a szabad mozgáshoz való jogot.

Ugyanakkor – mint azt Ujhelyi István MSZP-s EU-képviselő közleményében megjegyezte – a kialkudott keretrendszer nyitva hagyja a kiskaput, és a tagállamok közötti egyéni megegyezés szintjére helyezi az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok, vagyis a Magyarországon használt kínai és orosz vakcinák esetében a kölcsönös elfogadásról szóló megállapodások lehetőségét.

Mint megírtuk, legutóbb Szlovákia jelentette be, hogy elismeri a magyar oltási igazolványokat valamint az orosz és kínai vakcinákat.