Közelebb került Lengyelország az uniós források kifizetéséhez

Közelebb került Lengyelország az uniós források kifizetéséhez

Fotó: freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság jóváhagyta a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének technikai feltételeit tartalmazó operatív megállapodást, ez formálisan lehetővé teszi az első lengyel kifizetési kérelem benyújtását – közölte hétfőn Grzegorz Puda uniós alapokért és regionális politikáért felelős lengyel miniszter.

Puda a Twitteren megerősítette a lengyel közszolgálati rádió korábbi értesüléseit, miszerint Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos pénteken aláírta a 350 oldalas technikai jellegű dokumentumot, amely többek között meghatározza, hogy Varsónak milyen dokumentációt kell benyújtania a kifizetési kérelmekben annak igazolására, hogy teljesítette a lengyel helyreállítási tervben megszabott 283 szükséges feltétel (úgynevezett mérföldkő) mindegyikét. Az operatív megállapodásról Varsó és Brüsszel három hónapon keresztül tárgyalt, ennek aláírása formálisan lehetővé teszi, hogy Varsó benyújtsa a kifizetési kérelmet, amelynek előkészítése folyamatban van – magyarázta Puda.

A 37 mérföldkő teljesítéséhez kötött első kifizetési kérelem összesen 4,2 milliárd euróra fog vonatkozni. A Puda által irányított tárca a PAP hírügynökséggel közölte: a 37 mérföldkő közül egyelőre nem teljesítettek egyet, amely a szélerőművek építésének feltételeit módosító törvényre vonatkozik. A törvényt e héten tűzik a parlament napirendjére. Az összesen 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet az Európai Bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa is júniusban hagyta jóvá. A benne szereplő mérföldkövek teljesítésének feltételeit Varsó és Brüsszel eddig eltérően értelmezték.

Az uniós alapokért és regionális politikáért felelős lengyel minisztérium hétfői közlése szerint továbbá is egyeztetések zajlanak arról, hogy a lengyel igazságügyi reform keretében szükség van-e a legfelsőbb bíróságról szóló törvény további módosításaira. Lengyelországban július közepén hatályba lépett az a törvény, amelynek értelmében megszűnt a Brüsszel által kifogásolt legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara. Varsó szerint ezzel teljesült az megszabott feltétel, Brüsszel viszont nem tartja elegendőnek e megoldást.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel EU-ügyi miniszter november elején jelezte: a helyreállítási terv elszámolásának részletkérdéseit, ezen belül az igazságügyi reformot illetően Varsó kész arra, hogy további párbeszédet folytasson Brüsszellel, de nem mond le a szuverenitás elvéről.

(MTI)