Lengyel lap: valójában még mindig az olaj miatt vétóznának Orbánék

Lengyel lap: valójában még mindig az olaj miatt vétóznának Orbánék

Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor a sajtó munkatársainak nyilatkozik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének kezdete előtt Brüsszelben 2022. május 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben több sajtójelentés szerint Kirill pátriárka szankcionálása miatt jelentett be vétót a magyar kormány az uniós szankciós csomagra, lengyel értesülés miatt továbbra is az olajembargó az ok, vagyis az orosz olaj továbbértékesítésének tervezett tilalma – írta meg a Napi.hu.

Wyborcza lengyel lap arról ír, hogy valójában nem Kirill pátriárka ügye a valódi ok, amiért az Orbán-kormány vétózott: sokkal inkább arról a vitáról van szó, hogy bár Magyarország mentességet kap az orosz olajimport tilalma alól, de Lengyelország képviselői azonnal jelezték a csúcson, hogy egy dolog a vezetékes fosszilis üzemanyagok behozatala, egy másik pedig azok exportértékesítése. A varsói vezetés követeli, hogy tiltsák meg, hogy finomított olajterméket adhasson el Magyarország – illetve a többi vezetékes olajtól függő állam –, ha az orosz forrásból származik.

„Magyarország megakadályozta a csúcstalálkozó döntéseinek jóváhagyását, és emelte a tétet. Nemcsak Kirillről van szó, hanem a finomítói termékek eladásának lehetőségét is három évre meghosszabbíttatnák” – írta Beata Płomecka, a lengyel közrádió brüsszeli tudósítója helyi értesüléseire hivatkozva.

Szerdán reggel kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába önteni a szankciós csomagot, de sajtóhírek szerint ekkor jelezte a magyar nagykövet, hogy nem tartja elfogadhatónak azt. A tárgyalás emiatt félbeszakadt.

Címkék: olajembargó