Magyar vétó: A németek szerint közel az uniós megegyezés

Magyar vétó: A németek szerint közel az uniós megegyezés

Heiko Maas német külügyminiszter (Fotó: EU2017EE Estonian Presidency / Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napokon belül meghozzák a források felszabadításához vezető döntést az Európai Unió (EU) következő hétéves költségvetése és a koronavírus-világjárvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap ügyében – mondta a német külügyminiszter kedden Berlinben.

„Teljesen biztos vagyok abban, hogy a következő napokban a többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap ügyében is meghozzuk a döntéseket, amelyek révén hozzáférhető lesz a pénz” – mondta Heiko Maas az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) külpolitikai fórumán (Berlin Foreign Policy Forum 2020) a német, portugál és szlovén európai uniós tanácsi elnökségi trió külügyminisztereinek részvételével tartott pódiumbeszélgetésen.

Mint mondta, az EU a járvány miatt olyan helyzetben van, amelyben „mindenkinek nagy felelősségtudatról kell tanúbizonyságot adnia”. A német soros elnökség azért dolgozik, hogy megszülessék a megállapodás, és az EU bebizonyítsa cselekvőképességét – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy nem lesz visszalépés az EU-s források jogállamisági feltételekhez kötésének ügyében. Mint mondta, a jogállamisági mechanizmust „nem lehet visszacsinálni és kivenni a kompromisszumból” – idézi az MTI.

Hozzátette: biztos abban, hogy a járvány révén kialakult „nyomás miatt lehetséges a megoldás a decemberi tanácsülésig”, vagyis az EU-s állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács december 10-én kezdődő, kétnaposra tervezett brüsszeli értekezletéig.

Kifejtette: egyetért szlovén kollégájával, Anze Logarral, aki a beszélgetésen kiemelte, hogy az uniós tagállamok azért csatlakoztak a közösséghez, mert közös értékeik vannak és ugyanazon „modell” alapján rendezik be életüket. Ez a modell a „liberális demokrácia” modellje, amely a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jog uralmának értékén alapul – mondta a német külügyminiszter.

Mint aláhúzta, valamennyi tagállamnak „ragaszkodnia kell ehhez a modellhez”. Hozzáfűzte, hogy „nehéz tárgyalások” következnek még, amelyeket „nem viszünk ki a nyilvánosság elé, így nem is teszünk nyilvánosan javaslatokat”.

„Megoldásra van szükségünk, méghozzá hamarosan, amilyen gyorsan csak lehet, és meggyőződésem, hogy mindenki tudatában van a felelősségének, és hozzájárul a megoldás kidolgozásához a következő napokban” – mondta Heiko Maas.

Augusto Santos Silva, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Németország után, januártól betöltő Portugália külügyminisztere aláhúzta, hogy német kollégájának derűlátását osztva ugyancsak arra számít, hogy az Európai Tanács decemberi üléséig sikerül megoldást találni a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap ügyére, és mindenekelőtt Angela Merkel kancellár tudásában, tapasztalataiban bízik. Kifejtette: úgy látja, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak két ponton vannak fenntartásai, az egyik a jogbiztonság az uniós források felhasználásának folyamatában, a másik pedig a nemzeti szuverenitás tisztelete. Hangsúlyozta, hogy mindkét ügyben lehetséges kidolgozni mindenkinek elfogadható megoldást.

 A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására.

A Politico tudósítása szerint Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter a fórumon még arról a lehetőségről is beszélt, hogy olyan garanciát adnának Magyarországnak és Lengyelországnak, amely biztosítja őket arról, hogy a most létrehozandó jogállamisági mechanizmus jogilag megállja a helyét. Emellett a garancia arra is kiterjedne, hogy a jogállamisági kritériumok megsértésével vádolt országok „megvédhetik magukat, a Tanácshoz fordulhatnak, és így tovább”.