Miért erősödik az európai új-jobboldal, és miről kellene beszélniük az ellenfeleinek?

Miért erősödik az európai új-jobboldal, és miről kellene beszélniük az ellenfeleinek?

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai politika fősodra és az egyre inkább előretörő „új-jobboldal” egész egyszerűen nem értik meg egymást, a párbeszéd hiánya nem a polarizációból, és nem is abból fakad, hogy nem engedhetem meg, hogy a másiknak igaza legyen, hanem abból, hogy tényleg nem érti a mainstream, hogy mi a baja a kritikusainak – mondta lapunk Reptér című külpolitikai háttérműsorában Lakatos Júlia. A Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatójával arról beszélgettünk, mi az oka az európai új-jobboldal előretörésének, egyáltalán, mely pártok számítanak annak, és ebben a halmazban hol van a Fidesz vagy épp a KDNP.

Lakatos Júlia szerint az európai fősodor hibát követ el azzal, hogy anomáliának tekinti a kritikát, és nem emeli be azokat a témákat a saját diskurzus-rendszerébe, amelyekről az ellenfelei, a populistának is nevezett új-jobboldali erők egyre hangosabban próbálnak meg beszélni. Pedig az politikailag is hasznos lenne a nagy európai pártcsaládoknak – így az Európai Néppártnak, a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak/zöldeknek –, ha elkezdenének beszélni az ellenfeleik témáiról. Lakatos Júlia szerint ehhez a párbeszédhez az is hozzátartozna, ha az egyes oldalak néha belátnák, hogy van, amiben a másiknak is igaza van. „Orbán Viktor szokta mondani, hogy toleranciaajánlatot tett az Európai Uniónak, de úgy nehéz toleránsnak lenni, hogy előtte bevittek egy pofont” – mondta Lakatos Júlia. Szerinte mindkét félnek kellene nyitnia.

– Közben fontos azt is látni, hogy az EU érdekei attól nem fognak megváltozni, hogy a 2024-es európai parlamenti választások eredményei nyomán a centrum nagy pártjai tovább veszítenek mandátumaikból, és mondjuk már nem lesz meg a könnyed többségük az EP-ben – vélekedett háttérműsorunkban a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója.

A Reptér legfrissebb beszélgetésében körbejártuk még, hogy melyik két Európa-kép verseng egymással. Partnerként kezeli-e a szavazóit az európai fősodor és a populista erők? Egyedül maradt-e Európában Orbán Viktor? És vajon milyen esélyei vannak a Fidesznek egy EP-frakcióhoz való csatlakozásra? A teljes adást alább tudják meghallgatni: