Népszava: Orbánék vétózhatnak a norvég pénzek elmaradása miatt

Népszava: Orbánék vétózhatnak a norvég pénzek elmaradása miatt

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország megakadályozza, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) országai szerdai brüsszeli találkozójukon közös közleményt fogadjanak el – értesült a Népszava több, egymástól független diplomáciai forrásból. A lap úgy tudja, ez lesz az első eset, hogy az Európai Unió tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát magában foglaló egyesülés csaknem 30 éves működése során, hogy nem sikerül zárónyilatkozatot aláírniuk. Emiatt közös nyilatkozattervezet nélkül kezdődhet meg az ülés.

A Népszava szerint a magyar lépés visszavágás lehet Norvégiának, amiért a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban nem nyújtott támogatást hazánknak a Norvég Alapból. Azért döntöttek így a norvégok, mert nem tudtak megegyezni a magyar kormánnyal a civileknek járó források elosztásáról.

Az EGT-országok egyébként évente kétszer találkoznak Brüsszelben. Miután minden döntést egyhangúan kell meghozniuk, így egyetlen ország ellenállása is elég egy megállapodás meghiúsításához. A Népszava szerint a szerdai ülést előkészítő tárgyalásokon megvétózott deklarációnak inkább politikai, mint gyakorlati jelentősége van.

A lap kereste Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletét és a norvég külügyminisztériumot, de cikkük megjelenéséig nem válaszoltak.