Orbán ezúttal Salvinivel és Morawieckivel tárgyalt

Orbán ezúttal Salvinivel és Morawieckivel tárgyalt

Matteo Salvini és Orbán Viktor Budapesten 2019 májusában. (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán videokonferencia keretében tárgyalást folytatott Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnökével egy új európai politikai csoport létrehozásáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen sikeresnek minősítették az Európa jövőjéről, a nemzetállamok és a hagyományos értékek megvédéséről júliusban, 16 párt által kiadott deklarációt, amely nagy érdeklődést váltott ki szerte a kontinensen, és amelyhez számos politikai szervezet, párt jelezte csatlakozási szándékát az elmúlt hónapokban.

A szerdai videokonferencián elhangzott: a Liga és a PiS európai pártcsaládjai, az Identitás és Demokrácia (ID) valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) már ezen a héten folytatják tárgyalásaikat a jövőbeli együttműködés konkrét formáiról.

Orbán Viktor múlt héten Marine Le Pennel a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökével tárgyalt, szintén az uniós együttműködésről.

Korábban elemzők felhívták a figyelmet, hogy számos törésvonal hátráltathatja egy közös frakció létrehozását: köztük például az, hogy Európa szélsőjobboldali pártjainak eltér a véleménye a kelet-és dél-európai országoknak juttatott uniós támogatásokról, de akár olyan kérdésekről is, mint a a magyar kormányra jellemző LMBTQ-ellenesség.