Orbánék elbocsátották az EU-nagykövetet, másfél órát adtak neki az összepakolásra

Orbánék elbocsátották az EU-nagykövetet, másfél órát adtak neki az összepakolásra

Orbán Viktor uniós zászlók mögött (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország kirúgta uniós nagykövetét, aki többek között energia- és környezetvédelmi kérdésekben dolgozik az EU Coreper I formátumán keresztül – írta meg a Politico magyar és uniós diplomatákra hivatkozva. Baranyai Gábor másfél órát kapott hogy összepakoljon és elhagyja a helyét. Egy nagykövet elbocsátása egy kritikus európai vezetői csúcstalálkozó kellős közepén rendkívül szokatlan – fűzte hozzá a lap.

Mindez ugyanis főképp a gázárak leszorításáról szóló uniós csúcs idején történt. Mivel az energetika Baranyai szakterülete, ezért elküldése összefüggésben lehet a csúcs előkészítésében játszott szerepével, bár erről semmilyen hivatalos közlemény sem jelent meg egyelőre – írta a hír kapcsán a 444. Hozzátették, Baranyai már a magyar EU-csatlakozás előtt is a brüsszeli magyar EU-követségen dolgozott, 1999-2003 között, majd öt évig a környezetvédelmi minisztérium EU-s jogharmonizációért felelős osztályát vezette. 2008-10-ben a jövő nemzedékekért felelős ombudsman munkatársa volt, majd 2010-ben helyettes államtitkárnak nevezték ki a külügyminisztériumban. 2014-2018 között az igazságügyi, 2018-2020 között pedig a technológiai minisztériumnál volt vezető beosztásban. Ezután tért vissza Brüsszelbe, nagykövetnek.

A brüsszeli diplomáciában Baranyainál magasabb rangban csak a Coreper II. nagykövet van, aki elsősorban a gazdasági- és pénzügyeket viszi, illetve részt vesz a miniszterelnökök találkozóinak előkészítésében. Az előző magyar Coreper II. nagykövet viszont júniusban lemondott, helyére Ódor Bálintot nevezték ki.