Az osztrák kancellár bekeményített a migrációval kapcsolatban

Az osztrák kancellár bekeményített a migrációval kapcsolatban

Osztrák rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak az osztrák-szlovák határon a migránsok és az embercsempészek kiszûrése érdekében (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – erről beszélt az osztrák kancellár. 

Karl Nehammer – az MTI beszámolója szerint – a Die Welt című német lapnak úgy nyilatkozott, „legfőbb ideje, hogy a migráció ismét az (uniós tagállami vezetőket összefogó) Európai Tanács napirendjének élére kerüljön, de most már konkrét intézkedéseknek kell következniük”. Azt mondta, hogy elég az üres szavakból, a közösségnek végre világosan és egyértelműen el kell köteleznie magát a külső határ védelmének megerősítése és az ehhez szükséges uniós költségvetési források biztosítása mellett. Ha ezt nem sikerül elérni, Ausztria nem támogatja az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének záródokumentumát.

A kancellár mindenekelőtt a schengeni övezet működésének reformját szorgalmazza. Tavaly ugyanis az Ausztriába érkező több mint százezer menedékkérő mintegy háromnegyedét nem regisztrálták más schengeni tagországban, ami – mint mondta – óriási biztonsági probléma az egész EU számára. – Tízezrek ellenőrizetlen beáramlása EU-s országok és schengeni tagállamok határán keresztül azt mutatja, hogy Schengen nem működik, és azt is jelenti, hogy az EU menekültügyi rendszere megbukott – jelentette ki, hozzátéve, hogy számos tagállam osztja ezt a véleményt és ezek az országok közösen sürgetnek konkrét előrelépést a tavaly ismét erősen megnövekedett illegális migráció megfékezése érdekében.

A politikus Dánia, Észtország, Görögország, Lettország, Litvánia, Málta és Szlovákia kormány-, illetve államfőjével együtt levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. A Die Welt összeállításában idézett levélben kiemelték, hogy a „közös menekültügyi rendszer összeomlott”, csak a nők, férfiak és gyermekek szerencsétlenségét kihasználó embercsempészeknek használ. Ezért a lehető leggyorsabban előre kell lépni a migráció és a menekültügy közös kezelésének rendszerében tervezett reform ügyében, felül kell vizsgálni a schengeni térség külső határának igazgatásáról szóló úgynevezett schengeni határellenőrzési kódexet, és meg kell állapodni a migrációs helyzet kezelését szolgáló jogalkotási javaslatokról.

A csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcs egyik fő témája lesz Ukrajna mellett a migráció témaköre. A hivatalos tájékoztatóban ezt úgy fogalmazták meg, hogy értékelni fogják „a migrációnak az uniós elvekkel és értékekkel összhangban álló átfogó megközelítéséről szóló korábbi következtetéseinek végrehajtását”, különös hangsúlyt helyezve a külső határok hatékony ellenőrzésére. Orbán Viktor a tanácskozásra készülve újra felszólította Brüsszelt, hogy szálljon be a határvédelem finanszírozásába, a kerítések ugyanis egész Európát védik.