Pegasus-ügy: Varga Judit uniós meghallgatását kezdeményezi az ellenzék

Pegasus-ügy: Varga Judit uniós meghallgatását kezdeményezi az ellenzék

Donáth Anna a Pegasus-ügyről szóló európai parlamenti vitában 2022. május 4-én (Fotó: Európai Parlament/Mathieu Cugnot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Judit igazságügyi miniszter meghallgatását kezdeményezték a magyar ellenzéki képviselők a Pegasus-kémszoftver használatáról szóló európai parlamenti vitában. Az uniós biztos szerint ugyanakkor az ügy kivizsgálása tagállami hatáskör.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP képviselője szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén arról beszélt, hogy Varga Juditot, a magyar igazságügyi minisztert, „akinek a tudtával és engedélyével politikusokat, civileket, tényfeltáró újságírókat figyeltek meg és hallgattak le Magyarországon”, élőben közvetítve, a nyilvánosság előtt kellene a bizottságnak meghallgatnia. Egyúttal azt is kezdeményezni fogja, hogy a bizottság kérje be és vizsgálja meg a lehallgatási engedélyeket, „hiszen nagyon úgy tűnik, hogy jelentős részükre semmi szükség nem volt – egyszerűen a politikai ellenfeleiket hallgatták le, hogy hatalmon maradhassanak”.

A DK-s Rónai Sándor a Pegasus-bizottság alelnökeként ugyancsak kezdeményezte Varga Judit és Völner Pál meghallgatását. – A botrány felelősei itt fognak, a Pegasus-bizottság előtt felelni az ártatlan polgároknak és az érintett áldozatoknak – közölte.

Az MTI beszámolója szerint közben Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy a Pegasus nevű kémprogram Európai Unión belüli illegális alkalmazásának kivizsgálása nem tartozik az Európai Bizottság hatáskörébe. – A tagállami hatóságoktól várjuk el az ügy felderítését és ezáltal a polgárok bizalmának helyreállítását – közölte. Mint mondta, a bizottság több alkalommal elítélte a személyközi kommunikációhoz való illegális hozzáférést, de a tagállamoknak kell lépéseket tenniük az állítások kivizsgálása érdekében, és a nyomozati munka során nagyon fontos, hogy az uniós bíróság tapasztalatait, korábbi ítéleteit felhasználva járjanak el. Hangsúlyozta azt is, hogy az uniós tagállamoknak felügyeletet kell gyakorolniuk saját hírszerző szervezeteik felett, biztosítaniuk kell, hogy újságírók ellen ne járjanak el, mert ezáltal a szólásszabadságot sértik meg. – Tiszteletben kell tartani a fékek és egyensúlyok rendszerét, fontos, hogy a különböző állami szervek egymást tudják ellenőrizni, mert ilyen módszerekkel lehet kideríteni, hogy a kémprogramot illegális módon alkalmazták-e – fűzte hozzá. Az uniós adatvédelmi jogszabályokat erősnek nevezte, kiemelve, hogy az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv, informatikai rendszerek elleni támadásokra vonatkozó szabályok megtiltják a lehallgatásokat. Hahn elmondta, hogy az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni az EP Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottságának a tevékenységét.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy „a nemzetbiztonság kérdését az uniós szerződések egyértelműen a tagállamokhoz utalják, az EP Pegasus-ügyet vizsgáló bizottságának létrehozása és a parlament politikai céloknak alárendelt vizsgálódása ezen a területen jogszerűtlen, és súlyosan sérti a tagállami szuverenitást”. A politikus szavai szerint „ezzel szemben Magyarország demokratikus jogállamként működik, s mint ilyen, mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el a nemzetbiztonsági kérdésekben is, a nemzetbiztonsági szolgálatokat ellenőrző kormányzati és kormánytól független intézmények megállapításai szerint”. A képviselő azt mondta, hogy a polgári kormány 12 évvel ezelőtti hivatalba lépése óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak, míg a baloldali kormányok idején szerinte számos súlyos törvénytelenség fordult elő.