Pfizergate: a Kövesi vezette Európai Ügyészség is vizsgálódik

Pfizergate: a Kövesi vezette Európai Ügyészség is vizsgálódik

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Alexander De Croo belga miniszterelnök, Albert Bourla, a Pfizer multinacionális gyógyszergyár vezérigazgatója és Özlem Türeci, a BioNTech német biotechnológiai gyógyszercég társalapítója (b-j) látogatást tesz a Pfizer puursi gyárában 2021. április 23-án. (MTI/EPA/AFP/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belga ügyészség szóvivője szerint vezető európai ügyészek vizsgálják az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti oltóanyag-tárgyalásokkal kapcsolatos vádakat – írja a Politico. A Laura Codruţa Kövesi által vezetett Európai Ügyészség (EPPO) nyomozói az elmúlt hónapokban átvették azt az ügyet a belgáktól, amelyben von der Leyen szerepét vizsgálták „közfeladatokba való beavatkozás, SMS-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség” tárgyában. Egyelőre még nem emeltek vádat senki ellen.

A vizsgálatot eredetileg 2023 elején indították el a belga igazságügyi hatóságok Liège városában, miután Frédéric Baldan helyi lobbista büntetőfeljelentést tett. Később csatlakozott hozzá a magyar és a lengyel kormány – bár az utóbbi éppen most vonja vissza a feljelentését a Donald Tusk vezette EU-párti kormány választási győzelme után, mondta a Politico-nak a lengyel kormányszóvivő. Baldan panaszának középpontjában a „Pfizergate” néven emlegetett ügy, vagyis a Covid-19 világjárvány tetőpontján az EU legnagyobb vakcinaüzletének előkészítésekor von der Leyen és a Pfizer főnöke, Albert Bourla közötti állítólagos szöveges üzenetváltás állt. Az oltóanyag-beszerzés értéke meghaladhatta a 20 milliárd eurót, és a Politico szerint túl sokat rendeltek belőle – legalább 4 milliárd euró értékű adagot elpazaroltak. A Pfizerrel kötött vakcinaszerződést azóta újratárgyalták.

A Politico korábban arról írt: a Pfizer beperelte Magyarországot (és Lengyelországot is), mert nem fizettünk ki 3 millió adagnyi megrendelt vakcinát az ukrajnai háború pénzügyi terheire hivatkozva. A Politico kereste most a magyar kormányt is, de nem kaptak választ. A Pfizer és az EPPO sem kívánt nyilatkozni.