Politico: „Frontális támadásra” készülnek Orbán Viktor ellen az uniós képviselők

Politico: „Frontális támadásra” készülnek Orbán Viktor ellen az uniós képviselők

Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. október 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor miniszterelnök ellen, amiért blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást – idézi a Politico hétfői hírlevelét a Hvg.hu. Szerdán lesz is egy egyeztetésük Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével arról, hogy miért oldották fel a Magyarországnak járó és eddig zárolt uniós források egy részét, miközben továbbra is aggályos a korrupció és a jogállamiság ügye.

Csütörtökön is terítékre kerül Magyarország, az EP-képviselők ugyanis szavazhatnak egy olyan állásfoglalásról, ami a magyar kormány uniós szavazati jogának megvonását javasolja. Lapunk is beszámolt róla, hogy 120 európai parlamenti képviselő írta alá azt a levelet, amelyben a Magyarországgal szemben, az uniós alapértékek megsértése miatt folytatott eljárás új szinte emelését és a magyar kormány szavazati jogának a felfüggesztését kérik. A levelet az EP elnökének címezték, akitől az ügy képviseletét kérik a legmagasabb szinteken.

Mindezek mellett a héten várhatóan eleve sok szó esik majd Magyarországról Brüsszelben, a képviselők ugyanis több alkalommal is tárgyalnak a plenáris ülésen Ukrajna támogatásáról. Ezzel összefüggésben pedig megkerülhetetlen lesz a magyar álláspont, amely jelenleg blokkolja, hogy 4 éven keresztül, összesen 50 milliárd eurós segítséget kapjon Ukrajna, nagyobb részben hitel formájában. Az alkudozás folyamatos: a magyar kormány minimálisan azt szeretné elérni, hogy ne egy döntéssel, hanem minden évben, a költségvetés módosításával juthasson Ukrajna a támogatáshoz. Ez azonban azt jelenti – s ettől tartanak a tagállamok –, hogy Orbán Viktornak minden évben vétózási lehetősége lesz. A hírek szerint azonban arra mutatkozik némi nyitottság a tagállamokban, hogy két év elteltével felülvizsgálják a támogatásokat.