Ukrajna bátor népét tüntette ki az Európai Parlament

Ukrajna bátor népét tüntette ki az Európai Parlament

Az ukrán nép képviselői az EP strasbourgi ülésen átvették a Szaharov-díjat 2022. december 14-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd délben az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén adták át az unió legnagyobb elismerését, a Szaharov-díjat. Az emberi jogi kitüntetést az EP 1988-ban alapította, és Andrej Dmitrijevics Szaharov Nobel-békedíjas orosz fizikusról nevezték el. Idén a gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat Ukrajna bátor népének ítélték oda. Az ünnepi ceremónián videós kapcsolatban bejelentkezett és beszédet mondott az ukrán elnök, magát a díjat pedig emberjogi aktivisták, civilek képviselői, valamint Melitopol polgármestere vette át. A díjátadó résztvevői közül többeket korábban fogságba tartottak és megkínoztak orosz katonák a tíz hónapja tartó háború során.

A díj átadásának napján jött ki az Eurobarométer legújabb felmérése arról, hogy az EU polgárai mennyire támogatják Ukrajnát. A 2022. október 12. és november 7. között végzett felmérés szerint az uniós polgárok 74 százaléka helyesli, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát az orosz inváziót követően. Valamennyi uniós tagállamban a polgárok többsége pozitívnak tartja az EU-s álláspontot, a legmagasabb támogatottságot Svédországban (97 százalék), Finnországban (95 százalék), Hollandiában (93 százalék), Portugáliában (92 százalék) és Dániában (92 százalék) mutatták ki. Tíz hónappal az ukrajnai háború után az EU által hozott konkrét intézkedések – például az orosz kormány elleni szankciók vagy az Ukrajnának nyújtott pénzügyi, katonai vagy humanitárius támogatás – támogatottsága továbbra is hasonlóan magas, 73 százalékos.

A megkérdezettek 72 százaléka úgy véli, hogy országának hasznára vált az uniós tagság. Az uniós polgároknak továbbra is a demokrácia a legfontosabb érték, majd az emberi jogok és a szólásszabadság következik a sorban, és arra kérik az Európai Parlamentet, hogy védje meg ezeket az értékeket, amelyekre az Unió épül.

Roberta Metsola, üdvözölve a felmérés eredményeit, elmondta: „Az orosz agresszió szörnyű emberi szenvedést és hatalmas pusztítást okozott. Az ukránok bátorsága és ellenállóképessége a terrorral szemben lenyűgöző. A legjobb válasz és támogatás, amelyet mi, az Európai Unió adhatunk, az európai szolidaritás és az európai egység. Az ukránok számíthatnak az Európai Parlament rendíthetetlen támogatására.”

Az ukrajnai orosz háború hatásait az európai polgárok egyértelműen érzik. A háború és annak következményei miatt az uniós polgárok közel kétharmada úgy véli, hogy az élete meg fog változni (65 százalék), ami plusz 4 százalékpontot jelent 2022 áprilisához/májusához képest.