„Szájer életvitele a Fidesz kormány politikájával teljesen ellentétes”

„Szájer életvitele a Fidesz kormány politikájával teljesen ellentétes”

Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen, ahol átvette a Petőfi-díjat, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését 2019. december 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német nyelvterületen megjelenő sajtóban is téma a brüsszeli szexorgia után menekülő, majd lemondó Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő ügye. A hír- és véleménycikkek a magyar kormánypárt által sugallt családközpontú értékrend és a kéttucat férfi részvételével tartott buliból az ereszcsatornán, droggal a táskájában menekülő magyar EP-képviselő életvitele közötti ellentét mélységét feszegetik.

A tekintélyes konzervatív-liberális Die Presse szerda reggeli vezető publicisztikáját szánta a történteknek. Az osztrák lap azt írja, hogy miközben a magyar kormány idehaza a társadalmi nyitottságot fojtogatja azzal, hogy beleírnák az Alaptörvénybe, hogy az apa csak férfi, az anya pedig nő lehet, a Fidesz egyik vezető politikusa éppen a társadalmi nyitottságot élvezi Brüsszelben. A publicisztika szerint akkor is csak Szájer Józsefre tartozik, hogy kivel és mit csinál a takaró alatt az ágyban, ha éppenséggel a pártja, a Fidesz ezt másként látja. Azt, hogy az ereszen át távozott, csak azért érdekes, mert ő arra mutatkozik nyitottnak, amit a pártja kiközösítendőnek ítél. Ezt azért tartja a szerző cinikusnak, mert a friss tervezet szerint azt is beleírnák az alkotmányba – amelyet a 2010-es kormányváltás után egyébként Szájer József szövegezett –, hogy az azonos neműeket kizárnák az örökbefogadásból, mintha a homoszexuálisok nem lehetnének jó szülök. (Valójában nem az alaptörvény, hanem egy másik törvényjavaslat mondaná ki, hogy gyermeket egyedülálló szülők – ezt a lehetőséget használták ki korábban az azonos nemű párok – kizárólag miniszteri engedély birtokában fogadhatnának örökbe. Alapesetben a gyerekeknek családokhoz kell kerülniük. – a szerk.) Oliver Grimm szerint Szájer politikai karrierjének ezzel vége. Azt pedig szédítő merészségnek tartja, hogy Szájer vagy az orgia más parlamenti vagy diplomáciai szereplői a mentelmi jogra hivatkozva akarnák megúszni a felelősségre vonást a szabályok megszegése miatt.

A liberálisként ismert Der Standard kolumnás cikket szentelt az uniós költségvetés magyar vétójának, a cikkben Szájer ügye is szóba kerül. A lap budapesti tudósítója arról írt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök eddigi legnagyobb csatáját vívja az Európai Unióval. Noha ez már a sokadik, a mostani mellett az összes korábbi ütközete haloványnak tűnik. A szerző felidézte, hogy a kormányfő szerint az uniós feltételek elfogadásával a nemzeti szuverenitás veszélybe kerülne, ténylegesen viszont arról van szó, hogy az Európai Unió képes-e érvényt szerezni a jogállamiságnak. Az uniós pályázatokon taroló, a kormánytól függő oligarchák extra profithoz jutnak a túlárazott tendereken, a haszon pedig Orbán Viktor hatalmi gépezetéhez jut vissza – jegyezte meg Gregor Mayer.

A szerző az elmúlt hetek belpolitikai történéseit elemezve azt is felveti, hogy a kormánypárt szélsőséges politikai kis szervezetekkel karöltve hecckampányt indított a melegek, leszbikusok és transzneműekkel szemben. A keresztény-nemzeti értékrend azonban szöges ellentétben áll Szájer József fideszes EP-képviselő életvitelével – húzta alá. Felidézte, hogy Szájer már a hétvégén lemondott mandátumáról a rá nehezedő lelki megterhelésre hivatkozva. Kedden azonban kiderült a távozásának valódi oka, nevezetesen, hogy belga kijárási korlátozások ellenére szexpartin érték a rendőrök, majd pedig droggal a hátizsákjában menekült a helyszínről.

Szájer Józsefet a német Der Spiegel reggeli glosszájában a (tegnapi nap) vesztesének nevezte. A tekintélyes hamburgi székhelyű hetilapnál is felidézték, hogy az ő nevéhez kötődik a 2010-es kormányváltás után elfogadott új Alaptörvény szövegezése, amelyben az is szerepel, hogy a házasság csak férfi és nő között létezik. A szerző megemlékezett arról, hogy a Brüsszelben feloszlatott összejövetel egy meleg szexparti volt, amelyet a kijárási korlátozások ellenére tartottak, ezzel megszegve a szabályokat. Megemlítették azt is, hogy a felesége az Országos Bírói Hivatal elnöke.

Szájer József ügye az angol nyelvű sajtót is szépen megjárta. Több tudósítás is kiemeli, hogy egy „családbarát”, a szexuális mássággal szemben nem túl toleráns politikai közösség tagjáról van. Az Euractiv beszámolója címében homoszexuális buliról ír. Az esetről egyébként olyan vezető sajtótermékek is megemlékeznek, mint a Reuters, a brit The Guardian, a The Independent, a konzervatív The Times, a Financial Times, a The Washington Post, a The New York Times, a CNN, az EUObserver, a Deutsche Welle, a France24 hírtelevízió, vagy épp az ír közmédia, az RTÉ.

– Az elmúlt évtizedben Orbán kormánya a „családi értékeket” tette politikai programjának középpontjába, gyakran alkalmazva az LMBT-ellenes retorikát – jegyezte meg a The Guardian. A baloldali brit lapnak a részben budapesti tudósítója által jegyzett cikkben azt a 2011-es blogbejegyzést is felemlegetik, amiben Szájer azzal büszkélkedett, hogy az alkotmányt az iPad táblagépén írta meg, aminek hallatán Steve Jobs biztosan boldog lenne. A The Guardian arra is emlékeztet, ha Szájernek csak a járványügyi szabályok miatt kell bírságot fizetnie, akkor 250 eurós büntetésre számíthat, ami a lap szerint kevesebb, mint az EP-képviselők napi fizetése.

A belga Standaard szerdán közzétett cikkéből további részletek derülnek ki a Szájer József lemondásához vezető brüsszeli szexorgia szervezőjéről. David Manzheley közgazdász, a szexpartikat hobbiból szervezi, írja a lap. „Csak röviden bemutatkozott, és elmondta, hogy már jó ideje Brüsszelben él, és olykor maga is szervez szexpartikat. Többet nem beszéltünk” – idézi a De Standaard a 29 éves férfit. A házigazda egyébként ezenkívül arról is beszélt, hogy a vendégei egész Európából járnak hozzá. Mindegyiküket a helyi meleg-közegből ismeri. Ilyen buli volt a múlt pénteki is a brüsszeli Steenstraaton, ahol Manzheley a barátjával él. „Dobtam egy Whatsapp-üzenetet a meleg barátainknak, hogy kinek volna kedve egy bulihoz. Tízen mondták, hogy jönnek, abban maradtunk, hogy mindenki hozhat magával még egy embert. Szájer is így jött – összesen húszan voltunk.”

Manzheley bulijain nincs tánc, sem zene – jegyzi meg a belga lap. „Nem, itt a szabad szex a lényeg. Az egyetlen szabály, hogy a résztvevők nem lehetnek HIV-, újabban pedig koronafertőzöttek.” – És van még egy szabály: mindenki meztelen. Így volt pénteken este is. A szervező egyébként haragszik a rendőrségre, amelynek tagjai homofób megjegyzéseket is tettek szerinte, miután betörtek a lakásba. Emiatt panaszt tesz – közölte a férfi a lappal. A kérdésre, vajon okos dolog-e ilyen bulikat szervezi a koronavírus-járvány közepén, Manzheley úgy válaszolt: „Nagyon lehangoló idők ezek a melegeknek, pláne az olyan nagy szexuális étvággyal megáldott embernek, amilyen én is vagyok. Általában nagy bulikat tartok száz résztvevővel, kifejezetten ebből a célból kibérelt Airbnb-lakásokban. Kéthavonta rendezünk orgiát.”