Ujhelyi István: Veszélyben az uniós pénzek, a kormány felvizezte a vállalásait

Ujhelyi István: Veszélyben az uniós pénzek, a kormány felvizezte a vállalásait

Orbán Viktor indul Brüsszelbe (Fotó: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felvizezte a Brüsszelnek tett vállalásait a kormány – ebből komoly baj lehet – figyelmeztetett vasárnapi, legfrissebb nyílt levelében Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő.

A politikus, aki nemrégiben lépett ki az MSZP-ből emlékeztetett, hogy alig egy hét múlva lejár az első olyan határidő, amely a Magyarországnak járó uniós forrásokról szóló megegyezés egyik fontos mérföldköve: november 19-ig kell elfogadni az összes olyan intézkedéssorozatot, amelyet a magyar kormány vállalt az Európai Bizottság felé a jogállamisági mechanizmus keretében; ennek tétje pedig nem kevesebb mint 3000 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó uniós forrás. A testület ezután legkorábban a november 22-i ülésén hozhat majd értékelő döntést „a Fidesz-kormány bűnös tevékenysége miatt indult eljárásról” és a helyreállítási tervvel kapcsolatos további lépésekről.

Ám Ujhelyi István megbízható brüsszeli forrásai szerint „a kormány most is megpróbál sunyizni és az eredeti vállalásokhoz képest helyenként jelentősen módosította, felvizezte” azokat a törvénymódosításokat, amelyeket nemrég fogadott, illetve fogad majd még el az Országgyűlés fideszes többsége annak érdekében, hogy leállításra kerüljön a hazánkkal szemben még áprilisban indított eljárás és ne kerüljön befagyasztásra az a 3000 milliárd forint. Orbánék nyilván abban bíznak, hogy – miután a nyilvánosság teljes kizárásával egyezkednek Brüsszellel, így – senki nem fogja észrevenni a nem is annyira apró finomításokat. „De, ebben is tévednek. Az Európai Bizottság vezetőitől szerzett információm szerint a testület tagjai és döntéshozói pontosan tisztában vannak azzal, hogy nem mindig az eredeti vállalásoknak megfelelő, egzakt tartalommal nyújtották be és fogadtatták el például a korrupció megfékezésével és az átláthatóság megteremtésével kapcsolatos intézkedéseket. Ez pedig megint olyan hazárdjáték, ami súlyos veszteségeket jelenthet minden magyar embernek” – tette hozzá Ujhelyi.

Miután a tartalmi kérdésekben tulajdonképpen megegyezés-közeli állapotban vannak a felek, így abban bízhatunk, hogy november 22-én az Európai Bizottság jóváhagyja a módosított nemzeti tervet és a pénzügyminiszteri tanács decemberi eleji ülése (vagy egy későbbi, rendkívüli találkozója) elfogadhatja a dokumentumot, ezzel pedig elkerülhető, hogy Magyarország elveszítse a helyreállítási alap mintegy 2300 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásának közel nyolcvan százalékát. Ha ugyanis az évvégéig nincs aláírva a vonatkozó szerződés, akkor ennek a pénznek a jelentős részéről végleg lemondhatunk – emlékeztetett a politikus.

Azonban szerinte attól, hogy a megállapodás papíron megszületik, a pénzek csak azután fognak megérkezni hozzánk, ha a magyar kormány vállalásai érdemben teljesülnek. „Ezt pedig az Európai Bizottság – és a német példa alapján a tagállami kormányok is – árgus szemekkel fogják ellenőrizni. Ha pedig nem az és nem úgy valósul meg, ahogyan az előzetes tárgyalások során megállapodtak a felek, akkor bizony a pénzcsapok továbbra is zárva maradnak; akárcsak a lengyelek esetében.”

Most, hogy kiderült: „a Brüsszel és az általunk sikerrel támasztott elvárások alól a kormány a szokásos hazárdjátékkal megpróbál kimozogni, még inkább elvárható, hogy a forrásokról zajló tárgyalások részleteibe a nyilvánosság a jelenleginél jóval bővebb belátást kapjon. A magyar embereknek joga van tudni, hogy az Európai Bizottság pontosan milyen elvárásokat közölt, milyen törvénymódosításokat kért, ehhez képest a kormány pontosan milyen vállalásokat tett és a benyújtott törvények ezzel milyen összhangban vannak” – írta Ujhelyi.

Deutsch: El kívánják érni, hogy ne szüessen megállapodás

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője vasárnap reggel arról beszélt, hogy biztatók az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalások, jó esély van a megállapodásra. Szerinte a következő egy hét, tíz nap döntő időszak lesz a tárgyalások várható eredményének szempontjából. Az európai és a magyar baloldalt hibáztatta, ha mégsem sikerülne. Ezek az erők – amelyeknek része a magyar baloldal is – azt kívánják elérni, hogy hiába teljesít Magyarország minden vállalást, hiába teszünk eleget a bizottság és a magyar kormány közötti szakmai egyetértéssel övezett megoldásoknak, mégse szülessen megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.