Utazási korlátozások várhatnak az oltatlanokra

Utazási korlátozások várhatnak az oltatlanokra

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja fecskendőben előkészítve oltáshoz, jobbról az első adag ampullája az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. június 6-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökre tervezi az Európai Bizottság az új covidintézkedések bejelentését, amelyek az utazások korlátozására vonatkoznak.

A kiszivárgott hírek szerint az Európai Gyógyszerügynökség által is elismert vakcinákkal oltottaknak (illetve akik rendelkeznek uniós covidigazolással) nem kell semmiféle változással számolniuk. Azonban azok, akik nincsenek beoltva, a jelenleginél szigorúbb elbírálás alá esnek majd. Ebből a szempontból a legtöbb európai országnál ebbe a kategóriába fognak tartozni a kínai és az orosz vakcinával beoltottak is.

A változás lényege, hogy az országalapú megközelítés ezután személyalapú lesz. Az eddig gyakorlat azt vette figyelembe, hogy az utas milyen mértékben fertőzött régióból érkezik, vagyis ebből a szempontból például egy Magyarországból Belgiumba érkező oltott és oltatlan személy ugyanazon elbírálás alá esett és a korábbi kedvező járványügyi mutatók miatt nem kellett egyiküknek sem korlátozás alá esniük. Ez fog változni azzal, hogy ilyen kezdeményben csak azok részesülhetnek, akik rendelkeznek az uniós digitális igazolással.

Továbbra is figyelemmel lehet majd követni a járvány alakulását az uniós térképeken, sőt, az adatokat kiegészítik az átoltottsági mutatóval is.

Az Európai Bizottság azt reméli, hogy ezzel az intézkedéssel rá tudja venni a bizonytalanokat, kétkedőket is az oltásra. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kockázatelemzésére hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy fokozni kell a védőoltások beadását, beleértve az emlékeztető oltásokat is, és erről szeretnék meggyőzni az embereket.

Az imént említett kockázatelemzésről az ECDC igazgatója egy közleményt is kiadott, amelyben a következőket írta Andrea Ammon: „Az ECDC által futtatott közelmúltbeli modellezési forgatókönyvek azt mutatják, hogy a delta variáns, mint potenciális betegségteher az EU-ban/EGT-ben nagyon magas lesz decemberben és januárban, hacsak most nem alkalmaznak közegészségügyi intézkedéseket vakcinafelvétel növelésére irányuló folyamatos erőfeszítésekkel kombinálva, a teljes népesség körében”. Az igazgató hozzátette, hogy az EU-s lakosság átoltottsága a teljes népességre vetítve 70 százalék alatt van. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy nagyon sok halálesetet és kórházi ellátást sikerült megelőzni az oltásokkal, a most súlyos állapotban lévők azok közül kerülnek ki, akik nem oltottak és valamelyik kockázati csoportba tartoznak.

Andrea Ammon fontosnak tartja az emlékeztető oltásokat is, viszont ezzel együtt szerinte fontolóra kell venni a nem gyógyszerészeti intézkedéseket, vagyis a különböző korlátozásokat. Az igazgató úgy véli, hogy ez most különösen fontos, hiszen a közelgő ünnepi időszakban egyre többen fognak utazni és zárt térben összegyűlni.